Ministerstva obrany SR
StoryEditor

Slovensko vyšle do Afganistanu letecký špeciál, evakuovať má Slovákov aj Afgancov

15.08.2021, 13:01
Autor:
redredTASRTASR
Situácia si podľa premiéra vyžaduje rýchlu reakciu, aby sa včas dostala pomoc tým, ktorých životy sú ohrozené.

Slovensko pripravuje vyslanie vojenského špeciálu do Afganistanu. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok statusom na sociálnej sieti. Deje sa tak v kooperácii s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

"Našou úlohou je bezpečná evakuácia občanov SR nachádzajúcich sa v Afganistane, Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR a prípadnú zvyšnú kapacitu poskytneme spojencom v rámci EÚ a NATO," priblížil Korčok.

​Ten už skôr informoval, že Slovensko intenzívne rokuje s partnermi o tom, ako sa zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky hnutia Taliban, ktoré preberá moc v Afganistane.

"Spoločne pripravujeme vyslanie slovenského špeciálu do Afganistanu. Situácia si vyžaduje rýchlu reakciu, aby sme včas pomohli tým, ktorých životy sú ohrozené. Bezpečnosť občanov je našou prioritou," vyhlásil premiér.

Rezort slovenskej diplomacie ešte koncom týždňa informoval, že na území Afganistanu eviduje troch slovenských občanov. "V jednom prípade ide o osobu pracujúcu pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc, ktorej sme už uplynulý týždeň odporučili okamžitý odchod z krajiny, a v ďalšom prípade ide o dve občianky, ktoré sa už dávnejšie do Afganistanu vydali a o pomoc nežiadali," povedal hovorca rezrotu diplomacie Juraj Tomaga.

Korčok: Zlá správa pre mier

Taliban má aktuálne pod kontrolou prakticky celú krajinu a aktuálne obsadzuje hlavné mesto Kábul. Rokovania o prechodnej vláde stroskotali, Taliban sa vyjadril, že očakáva odovzdanie celej moci.

Korčok hodnotí aktuálne informácie o postupe Talibanu ako veľmi zlú správu pre mier, stabilitu aj bezpečnosť Afganistanu i celého regiónu. Dodal, že Slovensko apeluje na aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu.

​Podľa ministra je to zároveň zlá správa aj pre naše takmer 20-ročné pôsobenie v Afganistane, pri jeho obnove a pri pomoci jeho obyvateľom viesť dôstojný život.

Sloboda žien je v obrovskom ohrození

"Dnes som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda po rokoch, keď opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru," skonštatoval Korčok v stanovisku.

"Slovensko ako krajina, ktorá si cení ľudský život, slobodu a základné ľudské práva ako najvyššie hodnoty, apeluje na všetkých aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu a zaručili práva pre všetkých obyvateľov Afganistanu," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

​Ako súčasť demokratického sveta nemôžeme podľa neho akceptovať žiadny režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci a ktorý má ako pracovnú metódu zabíjanie a masívne porušovanie ľudských práv a slobôd.

Jednotky militantného hnutia Taliban začali v nedeľu podľa afganského ministerstva vnútra vstupovať do afganského hlavného mesta Kábul zo všetkých smerov. Samotný Taliban však vyhlásil, že nechce metropolu dobyť "silou" a svojim bojovníkom nariadil, aby čakali na jej okraji. Izolovaná metropola zostala jediným významných afganským mestom, ktorá po rýchlej ofenzíve Talibanu z posledných dní zostala v rukách centrálnej vlády.

01 - Modified: 2021-08-15 09:58:36 - Feat.: 0 - Title: USA horúčkovito evakuujú pracovníkov ambasády z Kábulu, Rusko sa na to nechystá 02 - Modified: 2021-08-14 16:19:46 - Feat.: 0 - Title: Z Afganistanu môže byť dejisko nového súboja mocností. S Talibanom rokujú USA, Irán, Čína aj Rusko 03 - Modified: 2021-08-14 18:21:01 - Feat.: 0 - Title: Mesto vyzerá, ako by padlo bez boja. Taliban dobyl Mazáre Šaríf, vládne jednotky utiekli k hranici 04 - Modified: 2021-08-14 20:03:26 - Feat.: 0 - Title: Mestá padajú ako kocky domina. Ako je možné, že Taliban postupuje v Afganistane tak rýchlo? 05 - Modified: 2021-08-15 05:24:35 - Feat.: 0 - Title: Vláde zostal už len Kábul, Taliban ovládol posledné veľké afganské mesto s výnimkou hlavného
01 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:41