TASR/AP
StoryEditor

Talibanci vraždia aj príbuzných hľadaných osôb. Obetiam odrezávajú kožu a lámu kosti

20.08.2021, 09:44
Autor:
rvrvČTKČTK
Obavy, že Taliban bude na jednu stranu ukazovať prívetivú tvár, a na druhú splní tie najtemnejšie predpovede, sa napĺňajú.

Najbežnejšou formou je, že obete jednoducho zastrelia, alebo obesia. Stalo sa to napríklad trom vysoko postaveným dôstojníkom afganskej armády, uvádza napríklad americká televízia Fox News.

​Kým talibanskí predáci verejne sľubovali všeobecnú amnestiu, ozbrojenci vojakov vytiahli z ich domov a popravili na verejnom priestranstve.

O situácii v Afganistane sme sa rozprávali s politológom Jozefom Lenčom:

​Množia sa však svedectvá, že pred smrťou ľudí sadisticky mučia. Podľa organizácie Amnesty International sa to stalo napríklad v prípade príslušníkov etnickej menšiny Hazara, ktorú Talibanci dlhodobo prenasledujú.

Rozrezať a lámať

V provincii Ghazní zabili ozbrojenci deväť mužov. Šesť ich zastrelili, troch umučili na smrť. Jedného tak, že ho postupne udusili jeho vlastnou šatkou a pomaly mu odrezávali kožu a svalstvo na pažiach. Ďalšiemu lámali ruky a nohy a trhali vlasy.

​Že sa vedia uspokojiť aj s vraždou príbuzného, ​​ukázal prípad zo západu Afganistanu. Zastrelili tam člena rodiny novinára pracujúceho pre nemeckú verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu spoločnosť Deutsche Welle. Ďalší blízky novinára bol pri útoku ťažko zranený.

Deutsche Welle uviedla, že Talibanci na západe Afganistanu žurnalistu hľadali dom od domu. Muž však pracuje v Nemecku. "Ďalším príbuzným sa podarilo na poslednú chvíľu uniknúť a sú na úteku," doplnila.

Zjavne pátrajú organizovane

"Zabitie blízkeho príbuzného jedného z našich redaktorov Talibanom je neskutočne tragické a dokladá akútne nebezpečenstvo, v ktorom sa nachádzajú všetci naši pracovníci a ich rodiny v Afganistane. Taliban už zjavne v Kábule a aj v provinciách vykonáva organizovanej pátranie po novinároch. Čas sa nám kráti!" vyhlásil šéf stanice Peter Limbourg. Dodal, že Taliban v posledných dňoch a týždňoch prehľadal domy najmenej troch ďalších reportérov Deutsche Welle.

"Taliban zintenzívňuje pátranie po všetkých jedincoch a spolupracovníkoch minulého režimu, a keď sa im to nepodarí, zameriavajú sa na ich rodiny, ktoré zatýkajú a trestajú podľa svojho výkladu práva šaría," uvádza čerstvá správa nórskej organizácie, ktorá spracováva spravodajské informácie pre OSN.

"Vo zvlášť veľkom ohrození sú jedinci v ústredných pozíciách v armáde, polícii a vyšetrovacích jednotkách," pokračuje dokument.

Taliban si podľa nórskych expertov vedie zoznam ľudí, ktorých sa snažia nájsť. Podľa šéfa organizácie, ktorá správu vypracovala, je pritom každý človek v registri vo veľkom nebezpečenstve, pretože nie je vylúčené ani to, že Talibanci začnú ľudí hromadne popravovať.

​Hnutie pritom od dobytia zeme sľubuje, že sa nikomu nebude mstiť. Vyhlasovalo, že si povstalci nechcú vytvoriť žiadnych vonkajších alebo vnútorných nepriateľov. Sľúbilo tiež amnestiu pre všetkých členov bezpečnostných zložiek bývalého režimu i tých, ktorí spolupracovali s cudzími mocnosťami.

Žiadna zmena?

Rad západných expertov a politikov sa však obáva, že sa ich postoje príliš nezmenili od 90. rokov minulého storočia, kedy viedli v Afganistane represívny islamistický režim.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že sa podľa neho povstalci za posledných 20 rokov nezmenili. Podľa mnohých expertov je teraz pre Talibancov jedinou motiváciou pre udržiavanie dobrých vzťahov so západnými mocnosťami snaha o medzinárodné uznanie formujúcej sa afganskej vlády.

Taliban čelí aj odporu miestnych obyvateľov. Preto vyzval afganských imámov, aby nabádali ľudí k jednote pri prvej piatkovej modlitbe. V posledných dňoch vznikajú protesty v niektorých mestách vrátane metropoly Kábul.

Spojené štáty pritom vyjadrili obavu z toho, že by v terajšej chaotickej situácii mohla podniknúť teroristický útok tamojšia odnož organizácie Islamský štát.

Hoci boli protesty prevažne malé, sú spoločne so zúfalými snahami niektorých Afgancov o odchod z krajiny znamením, že Taliban nebude mať situáciu na domácej pôde jednoduchú, poznamenáva agentúra Reuters.

01 - Modified: 2021-08-18 20:33:29 - Feat.: 0 - Title: Bolo to fiasko misie, nie prehra vojny, hovorí o situácii v Afganistane odborník na Blízky východ 02 - Modified: 2021-08-19 10:53:23 - Feat.: 0 - Title: Čína je hladná po afganskom nerastnom bohatstve, krajina sedí na biliónoch dolárov 03 - Modified: 2021-08-19 11:10:53 - Feat.: 0 - Title: Bude tu šaría a hotovo. Taliban vyhlásil islamský emirát Afganistan 04 - Modified: 2021-08-19 11:37:43 - Feat.: 0 - Title: Ako prebiehala slovenská evakuácia z Afganistanu? Naši vojaci museli použiť zbrane, popísal Naď 05 - Modified: 2021-08-19 18:25:06 - Feat.: 0 - Title: Protesty proti Talibanu sa rozšírili do Kábulu, z východu Afganistanu hlásia mŕtvych po streľbe do davu
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:52