StoryEditor

EÚ priznáva nedostatky síl rýchlej reakcie

20.05.2003, 00:00

Ministri zahraničných vecí a obrany EÚ rozhodli včera v Bruseli o vytvorení pracovných skupín, ktorých úlohou bude odstrániť konkrétne nedostatky pripravovaných európskych síl rýchlej reakcie.
Tie sú podľa vyhlásenia ministrov už schopné operácií, avšak zatiaľ len v rozsahu obmedzenom na humanitárne či mierotvorné misie. Na riskantnejšie zákroky európske sily zatiaľ nie sú pripravené, priznávajú ministri v návrhu vyhlásenia, ktoré schválila popoludňajšia spoločná schôdzka ministrov obrany so šéfmi diplomacií.
Vytvoriť do konca tohto roku jednotku rýchlej reakcie v sile 60 000 mužov schopnej nasadenia do 60 dní sa EÚ zaviazala v roku 1999 na summite v Helsinkách. Tento cieľ však ohrozujú nedostatky vo vojenskej výbave.
Ministri preto rozhodli o vytvorení deviatich až desiatich pracovných skupín pre konkrétne vojenské oblasti, napríklad pre tankovanie počas letu, strategické dopravné letectvo, protijadrovú, protibiologickú a protichemickú ochranu, sily pre špeciálne operácie, veliteľské štruktúry či protiraketovú obranu. Ich úlohou bude do konca tohto roka vypracovať konkrétne riešenia, ako odstrániť existujúce nedostatky.
Francúzsko by malo byť zodpovedné napríklad za skupinu pre vesmírne vojenské kapacity, Belgicko pre humanitárne a evakuačné operácie, Taliansko pre ochranu proti jadrovým, chemickým a biologickým zbraniam, Španielsko pre tankovanie počas letu.
EÚ tak včera vyhlásila svoje sily rýchlej reakcie za operatívne v súlade s petersberskými zadaniami. Tie obsahujú požiadavky o schopnosti realizácie série vojenských operácií, od záchranných akcií cez rozdeľovanie znepriatelených strán až po vynucovanie mieru, teda bojovú činnosť.
Vysoký predstaviteľ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana varoval pred zaspaním na vavrínoch. "Ostáva urobiť ešte veľmi veľa a treba to urobiť čo najrýchlejšie," povedal ministrom.
Čiastočnú operatívnosť európskych síl dokazuje aj skutočnosť, že EÚ nedávno prevzala od NATO velenie nad medzinárodnou mierovou misiou v Macedónsku. V budúcom roku by chcela prevziať oveľa väčšiu misiu v Bosne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 17:24