koláž HN/TASR
StoryEditor

Veľký súboj Sulík vs. Figeľ. Je brexit zlyhaním Bruselu?

01.07.2016, 11:44
Autor:
redred
V tohtotýždňovom Dueli v HN vám dvaja politici predstavia svoj pohľad na to, či je konanie elít Európskej únie zodpovedné za rozhodnutie Britov.

ZA (Richard Sulík): Európska komisia dostala od Britov účet a dostane ho aj od ďalších krajín. Mala by začať dodržiavať vlastné pravidlá.

Väčšina obyvateľov Veľkej Británie chce opustiť Európsku úniu, lebo sú presvedčení, že ich život bude bez nej lepší. Inými slovami, v ich očiach Európska únia nepredstavuje lepšiu budúcnosť, práve naopak.

Ani sa nie je veľmi čomu čudovať. Posledných osem rokov sa EÚ potáca od jednej krízy k ďalšej, dohody sa nedodržiavajú, riešia sa zbytočnosti, dlhy rastú a socializmus sa rozmáha. Z pôvodnej peknej myšlienky – voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu – sa stal byrokratický moloch, ktorý rieši maximálny výkon vysávačov a svojou dotačnou politikou prináša korupciu a deformuje trhy. Nehovoriac o nereálnych klimatických cieľoch, ničivej menovej politike ECB a vnucovaní povinných kvót. Mimochodom, navrhnúť asi mesiac pred referendom pokutu 250-tisíc eur za každého neodobratého migranta mohol naozaj len skutočný zástanca brexitu. Čítajte viac:

PROTI (Ján Figeľ): Británia nedôverovala myšlienke európskej integrácie, preto na jej založení neparticipovala.

Briti servírovali ráno 24. júna sebe i svetu veľmi kyslé svätojánske raňajky. Keď boli u nás ohlásené výsledky referenda o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ, svetové finančné trhy stratili už 1 000 miliárd eur obchodovaním v ázijských centrách, ktoré otvárajú skôr ako v Európe.

V pondelok večer, keď sa zatvorili európske a americké trhy, sa táto strata vyšplhala až na 2 000 miliárd eur. Ohlásenie brexitu spôsobilo najväčšie znehodnotenie aktív v modernej histórii. Ak bola britská debata o zotrvaní v EÚ zameraná práve na materiálne (ne)výhody členstva, Briti počas prvých hodín po ohlásenom brexite stratili viac, než do EÚ prispeli od vstupu v roku 1973. Avšak nefinančné straty sú oveľa väčšie. Británii hrozí postupný rozpad odštiepením Škótska a Severného Írska. Niektorí jej už ironicky rezervujú názov Little Britain. Ale stratí aj samotná EÚ. Je preto paradoxné, ak sa aj na Slovensku samotní liberáli, podporovatelia trhu a ekonomickej sily obliekajú do rúcha euroskepticizmu a nacionalizmu. Čítajte viac:

 

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:34