Jaroslaw Kaczynski Poľsko televíziaReuters
StoryEditor

Vyhadzovy a zásahy do vysielania. Poľská vláda sa pevne chopila kormidla v štátnej televízii

06.07.2016, 08:00
Viac ako 160 ľudí vrátane popredných moderátorov a reportérov už bolo od prijatia nového mediálneho zákona vyhodených či samo odišlo, pretože mali na vec iný pohľad.

Poľská konzervatívna vláda sa veľmi rýchlo chopila kormidla v štátnej televízii, ktorá začala šíriť nacionalistickú a klerikálnu víziu sveta predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského.

Medzi novinármi a obhajcami slobody slova kvôli tomu narastajú obavy z dôsledkov príklonu k autoritatívnemu spôsobu vládnutia v Poľsku i ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Napísal to denník The New York Times.

Prvým z prepustených bol iba dva týždne po začiatku tohto roka televízny novinár Piotr Maslak, ktorému nové vedenie televízie zdôvodnilo, že nemôže ďalej zostať na svojej pozícii kvôli "odlišnému pohľadu". "Zahodili rukavičky a už ani neskúšajú niečo skrývať," hovorí Maslak, podľa ktorého PiS televíziu pretvára na hlásnu rúru vlády.

Odchod ďalších redaktorov nasledoval skoro po ňom. Niekoľko bývalých Maslakových kolegov napríklad trvalo na zaradení reportáže z masívnej protivládnej demonštrácie, lenže vedenie televízie im nariadilo namiesto toho odvysielať tlačovú konferenciu katolíckej cirkvi. "Ďalší deň boli prepustení," popisuje Maslak, ktorý teraz moderuje diskusnú reláciu v súkromnej rozhlasovej stanici TOK FM.

Súdiac podľa nedávneho vysielania hlavného spravodajského programu Wiadomości dostali redaktori za úlohu propagovať patriotizmus a lásku k poriadku. Napríklad 16. júna bola po správe o dôležitom futbalovom zápase medzi Poľskom a Nemeckom druhou zásadnou udalosťou dňa posilnenie protikorupčného boja úradov vo všetkých poľských vojvodstvách.

Poľskí diváci dávajú najavo svoj názor na štátnej televízii TVP prostredníctvom diaľkového ovládača. Dlhé roky najobľúbenejší televízny kanál TVP1 sa tak v apríli vôbec prvýkrát v sledovanosti prepadol na tretie miesto za súkromné ​​stanice Polsat a TVN. Divákov síce strácajú aj tieto stanice, ale výrazne menej ako TVN1, ktorá v máji stratila proti rovnakému mesiacu minulého roka 20 percent svojich divákov.

Nový šéf TVP Jacek Kursk spochybňuje vierohodnosť týchto údajov s tým, že prieskumy vykonávala zahraničná spoločnosť Nielsen, ktorá výsledky zmanipulovala.

Mediálny analytik Jacek Wasilewski povedal, že ovplyvňovaním obsahu štátnej televízie Kaczyński cieli na svojich tradičných voličov, teda staršiu generáciu, ktorá stále toto médium vo veľkom sleduje a dôveruje mu. U mladých ľudí naopak PiS tuhou kontrolou televízie príliš neposilní, pretože mladí sa v ďaleko väčšej miere orientujú na internet a sociálne siete.

Zmeny v skôr verejnoprávnej televízii, ktorú novela zákona zmenila na štátnu, znepokojujú aj európske inštitúcie. Rada Európy, ktorá je v otázkach ľudských práv vrchná autorita krajín kontinentu, vyzvala k transparentnému výberu novej mediálnej rady dohliadajúcej na činnosť štátnej televízie a rozhlasu. Otázka jej zloženia je teraz úplne v rukách PiS.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:28