25.05.2004, 00:00

Viac ako 1 100 Iračanov zahynulo a vyše 2 300 ďalších utrpelo zranenia počas sedem týždňov trvajúcich zrážok medzi spojeneckými silami vedenými USA a šíitskými i sunnitskými milíciami v celom Iraku. Vyplýva to z bilancie, ktorú včera zverejnilo iracké ministerstvo zdravotníctva. Od začiatku zrážok 5. apríla bolo podľa nej zabitých 1 168 a zranených 2 350 Iračanov vo všetkých provinciách krajiny a v Bagdade. (TASR)

Veľký ajatolláh Muhammad Taki al-Mudarrisí včera veľmi ostro odsúdil zabitie 32 Iračanov a zničenie historickej mešity v meste Kúfa. Mudarrisí, jeden z piatich šíitských ajatolláhov v Iraku, úpenlivo vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zastavilo zabíjanie ľudí a násilnosti páchané na svätých miestach v Iraku. "Zdá sa, že americké jednotky už útočia na hocičo, keďže sa im nepodarilo zaistiť v krajine bezpečnosť a stabilitu. Zašlo to tak ďaleko, že dochádza k znesväcovaniu posvätných náboženských miest," varoval ajatolláh. (TASR)

Novozélandská premiérka Helen Clarková odmietla žiadosť Talianska, aby vojaci jej krajiny zostali v Iraku aj po septembri tohto roku. Taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý stál verne po boku Washingtonu v irackej vojne, vzniesol požiadavku minulý týždeň počas návštevy novozélandskej premiérky v Taliansku. (TASR)

Dvaja britskí civilisti prišli včera o život pri výbuchu auta v blízkosti hlavného ústredia spojeneckej správy Iraku v centre Bagdadu, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí v Londýne. Dodalo, že jedna osoba bola pri explózii zranená. (TASR)

Pozostatky talianskeho rukojemníka zabitého v Iraku sa včera vrátili do Talianska -- približne mesiac po tom, ako muža popravili jeho irackí únoscovia. Informoval o tom v Ríme hovorca Červeného kríža Fabrizio Centofanti. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:19