StoryEditor

Polícia v Chicagu zabila neozbrojeného černocha. Strelili ho do chrbta, keď utekal

06.08.2016, 12:16

Americká polícia čelí ďalšiemu vyšetrovaniu vo svojich radoch po tom, čo minulý týždeň chicagski policajti zabili černošského mladíka Paula O'Neala. Ten začal utekať, keď sa v údajne ukradnutom aute zrazil s hliadkou, ktorá sa ho snažila dostihnúť.

Osemnásťročného mladíka v čiernom Jaguari sa policajti snažili zastaviť, pretože mali podozrenie, že vozidlo ukradol. Celý incident sa odohral 28. júla, chicagska polícia záznam zverejnila 5. augusta.

Po divokej naháňačke v uliciach Chicaga počas ktorej padlo zo strany policajtov 15 výstrelov, O'Neal nabúral do ich auta, vystúpil a začal utekať. Podľa CNN ho strážcovia poriadku začali prenasledovať. Ukazuje to aj záznam z kamery, ktoré majú americkí policajti pripevnené na uniforme.

Nakoniec ho dostihli na záhrade jedného domu. Vo chvíli, keď jeden z nich na O'Neala spustil streľbu, však jeho kamera nefungovala. Následne sa nahrávanie opäť spustilo. Ďalej záznam ukazuje, ako policajti stoja pri smrteľne zranenom mladíkovi, ktorý bez známok odporu leží na zemi, a snažia sa ho spútať. Pritom je na jeho tričku zreteľne vidieť krvavý fľak na chrbte.

Po prehľadaní ruksaku policajti podľa agentúry Reuters našli okrem bežných vecí len skrutkovač.

"Bola to pouličná spravodlivosť, kedy polícia zohrala úlohu sudcu, poroty aj kata," uviedol právnik O'Nealovej rodiny Michael Oppenheimer. "Sakra, teraz ma na tridsať dní suspendujú," mal uľavil si podľa jeho slov jeden z policajtov, keď mladého černocha dostihli.

O'Nealovi príbuzní už na policajtov, ktorých medzitým dočasne suspendovali, podali žalobu. "Veľmi by som si priala, aby každý vedel, že Paul bol milovaný svojou matkou, svojou rodinou aj mnou," uviedla mladíkova sestra.

Inšpekcia teraz rieši, prečo kamera nenatočila časť naháňačky, kedy policajt strieľal na utekajúceho mladíka. Hovorí sa o tom, že sa kamera mohla pri zrážke áut pokaziť, alebo ju policajt zámerne vypol.

Neprimeraný zásah proti podozrivému afroamerického pôvodu je tak ďalším, ktorý pobúril americkú verejnosť. Na začiatku júla polícia v Louisiane na juhu USA zastrelila 37-ročného černocha Altona Sterlinga, ktorého sa snažila zadržať. Len pár dní potom zomrel tiež 32-ročný muž pri bežnej dopravnej kontrole v meste Falcon Heights.

01 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 05 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:44