Youtube/Reuters
StoryEditor

Ste trápni, odkazujú moslimovia Islamskému štátu. Kampaň ovládla siete

08.08.2016, 11:34

"Islamský štát, si trápny!" Billboardy v americkom Chicagu s odkazom radikálnym islamistom strhli vlnu zdieľania na sociálnych sieťach. Objednala si ich organizácia Sound Vision a podpísala ich slovami "skutoční moslimovia". Na svojich stránkach tiež porovnáva skutočné myšlienky proroka Mohameda so zvrhlým výkladom islamu radikálov z IS.

Okrem odkazu, že sú bojovníci Islamského štátu sú trápni (voľný preklad anglickej frázy You suck, pozn. red.), Je na billboardoch tiež citácia z Koránu: "Život je posvätný."

"Nie je lepší citát, ako tieto slová z Koránu - myšlienka, ktorá je spoločná všetkým vieram," hovorí americký moslim Omar S. Ali, ktorý na serveri The Islamic Monthly vysvetľuje, ako s "partiou otcov" prišiel na nápad vyvesiť v Chicagu svoje pocity.

Rozpráva, že svojim trom deťom vždy vštepoval, čo je správne a čo nie, že im pri reportážach o teroristických útokoch hovoril, že toto nie je islam. Píše, že pracoval vo svojej komunite a žil ako bežný Američan. Terorizmus v mene islamu ho vraj odjakživa rozčuľoval, ale snažil sa myslieť pozitívne. V posledných mesiacoch však získal pocit, že musí hovoriť hlasnejšie o naozajstných moslimoch a skutočnom islame.

Na mítingu Donalda Trumpa sa s ním dala do reči istá žena. "Vlani som navštívila Belgicko a išla do butiku s oblečením, ale keď som zistila, že majitelia sú moslimovia, odmietla som si čokoľvek kúpiť. Uvedomila som si, že sú to naši nepriatelia. Nebudem nakupovať u nepriateľov," povedala mu vraj s tým, že po menšej pauze dodala: "Je dobre, že vy nie ste jeden z nich."

V tú chvíľu si podľa svojich slov uvedomil, že aj napriek všadeprítomnej islamofóbnej rétorike a nedávnym útokom v San Bernardine s ním ľudia budú hovoriť a počúvať ho, ak si na rozhovory s nimi urobí čas. "Cítil som, že chcem hovoriť k masám, že IS nie som ja, že to nie sme my, ozajstní moslimovia."

Podpis Actual Muslims preto pripojil aj na billboard. Práve pod týmto hashtagom ho na Twitteri aj Facebooku zdieľajú desiatky ľudí. "Dúfam, že jeden uvidím aj vo svojom meste!" Píše napríklad užívateľka Zaara.

"Je to výkrik: IS ma nereprezentuje, som moslim, hovorím slovo ,sucks', som ako ktokoľvek iný v tejto krajine. Chceme to vykričať z billboardu. Moslimovia vedia, že IS je trápny, takže hlavným publikom sú nemoslimovia. Ľudia, ktorí potrebujú počuť, že moslimovia nesúhlasia s tým, čo IS robí," uviedla pre Newshub Leena Suleimanová z organizácie Sound Vision.
"To je to, čo musíme povedať o takzvanom Islamskom, či radšej neislamskom štáte," hovorí Farrukh Chaudhry a vyzýva svojich priateľov, aby tieto "každodenné pocity amerických moslimov" tiež zdieľali.

Sound Vision, ktorá chce podľa svojich slov "stavať mosty porozumenia medzi predovšetkým mladými moslimami a ich susedmi", okrem plagátov vydala porovnanie myšlienok proroka Mohameda s myšlienkami Islamského štátu. Kým prorok zakázal otroctvo, islamisti ho zavádzajú. To isté s upaľovaním ľudí zaživa či znásilnením.
"Prorok nariadil, aby sa chránili kostoly. Islamský štát ničí kostoly. Prorok zakázal vraždu väzňov. Islamský štát si užíva stínanie hláv svojím zajatcom. Prorok zakázal vraždu všetkých civilistov. Islamský štát ich vraždí vrátane detí," píše sa v článku. "Čo by si prorok Mohamed myslel o Islamskom štáte?".

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:21