sprcha studená vodaYouTube
StoryEditor

Štrnásť dní bez teplej vody. Z tejto udalosti sa už v Rusku stáva folklór

22.08.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK
Vo všetkých ruských mestách sa dodávky teplej vody každé leto na zhruba štrnásť dní prerušujú.

"Je to ako každé leto, ale vždy ma to naštve, ako by to bolo prvýkrát," hovorí Julija Galičová. Radnica v Petrohrade na severozápade Ruska jej odpojila v byte teplú vodu kvôli každoročnej údržbe potrubia.

Rovnako ako vo všetkých ruských mestách, vrátane Moskvy, sa dodávky teplej vody každé leto na zhruba štrnásť dní prerušujú. Rozhorčenie ľudí zmierňuje len vlastná snaha nejako si poradiť, napísala agentúra AFP.

Letná odstávka teplej vody kvôli údržbe sietí pred tvrdou skúškou v podobe dlhej a drsnej zimy sa vyskytuje vo väčšine postsovietskych krajín, ako je Bielorusko alebo Ukrajina. Komunálne služby tvrdia, že toto opatrenie je nevyhnutné kvôli opravám systémov centrálneho vykurovania a vodovodov, pochádzajúcich napospol zo sovietskych čias.

"Tieto práce slúžia príprave na vykurovaciu sezónu, aby sa systém preveril a sledovalo sa opotrebenie," uvádza mestská firma, ktorá má v Petrohrade na starosti vykurovanie.

V ruských mestách a priemyselných oblastiach je diaľkové vykurovanie a ústredné zásobovanie horúcou vodou bežné. A tak od začiatku mája do konca augusta ľudia tŕpnu, kedy na nich príde rad a nepotečie teplá voda. Pri rannej toalete potom veľa z nich škrípe zubami.

"Moje ranné či večerné sprchovanie sa mení v ozajstné cirkusové číslo s kastrólmi a vedrom," smeje sa štyridsaťtriročná Julija Galičová, ktorá podniká v niekdajšom hlavnom meste cárskej ríše.

"Desať spôsobov, ako sa umyť bez teplej vody", "Ako vykúpať bábätko, keď ste sama a teplá voda netečie", alebo "Ako si umyť dlhé vlasy v lete", takými spôsobmi sa Rusi delia na internete o vynaliezavé návody a rady, ako prežiť ťažké obdobia.

Niektoré radia otužovať telo studenou vodou, zatiaľ čo tí teplomilnejší navrhujú iné spôsoby, ako čeliť situácii: "Osobne potrebujem dva hrnce a varnú kanvicu, aby som sa kompletne opláchol," tvrdí jeden z užívateľov, podľa ktorého je obsah varnej kanvice určený na umytie hlavy.

"Kamarátky mi lejú vodu na hlavu a potom im pomôžem rovnako, a tak je všetko veselšie a príjemnejšie," zveruje sa študentka Žeňa so zážitkami z veľkej moskovskej univerzity.

Pre tridsaťpäťročného Pjotra Romanova riešenie predstavuje návšteva verejných kúpeľov. S nostalgiou spomína na časy, keď ako slobodný mládenec pozýval dievčatá, aby sa u neho vykúpali. "Teraz som ženatý," konštatuje.

Až do minulého roka si hudobník Jevgenij doprial počas odstávky teplej vody sprchu u priateľov, než sa rozhodol investovať do kúpy bojlera, ako zhruba 20 percent Rusov.

"Teraz priatelia chodia za mnou," hovorí s úsmevom. "Býva zvykom, že keď sa prídu osprchovať, prinesú čaj, vodku, a tak je to naozaj priateľská návšteva," vysvetľuje.

"To je solidarita a spolupatričnosť v ruskej podobe!" dodáva jeho kamarát Anton.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:58