StoryEditor

"Vedeli ste to? V Sýrii je vojna." V Maďarsku parodujú vládnu kampaň proti migrácii

07.09.2016, 08:00
Autor:
ČTKČTK
V uliciach maďarských miest sa objavili stovky plagátov, ktoré parodujú vládnu kampaň pred októbrovým referendom proti migračným kvótam z Európskej únie.

Referendum organizuje premiér Viktor Orbán - a satirici sa mu rozhodli odpovedať plagátmi, zosmiešňujúcimi Orbánovu "kampaň strachu", upozornil francúzsky denník Le Monde.

"Sme proti ovzdušiu nenávisti, ktoré vytvára táto vláda," vysvetlil Gergo Kovács z Maďarskej strany dvojochvostých psov, čo je recesistické združenie, ktoré si už roky robí posmech z Orbánových populistických a nacionalistických prejavov.

Vláda začala v lete v médiách novú kampaň proti migrantom so sloganmi ako "Vedeli ste to? Viac ako 300 ľudí v Európe zomrelo od začiatku migračnej vlny"; "Brusel chce, aby sme prijali utečencov v počte zodpovedajúcom celému mestu"; "Milión utečencov čaká, aby prišli do Európy".

Satirici odpovedali 800 plagátmi a desaťtisícami letákov so zparodovanými sloganmi: "Vedeli ste to? Ľudí nie sú hlúpi"; "Vedeli ste to? Viac ako milión Maďarov chce utiecť z Maďarska do Európy" či "Vedeli ste to? V Sýrii je vojna".

Maďarsko neprijalo žiadneho utečenca v rámci prvého programu prerozdeľovania migrantov, ktorý schválili členské štáty, pripomenul Le Monde a dodal, že krajinou vlani v lete prešlo do 400 000 utečencov, než vláda nechala postaviť ploty z ostnatého drôtu na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom.

Prieskumy ukazujú, že maďarská verejnosť odmieta povinné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov v rámci únie. Platnosť referenda je však podmienená tým, že sa 2. októbra k urnám dostaví viac ako polovica z oprávnených voličov.

Grafický umelec Kovács, ako si všimol denník The Financial Times, dokázal vlani v lete od 7000 krajanov získať do 33 miliónov forintov (asi 2,9 milióna Sk), takže mohol vládnu xenofóbnu billboardovú kampaň parodovať plagátmi typu "Prepáčte za nášho premiéra" či "Vitajte v Maďarsku, my máme pracovné fleky v Londýne."

Jedna z darkýň "strane dvojchvostých psov" označila satirické plagáty za intelektuálnu odpoveď na cynizmus vlády, ktorá naštvala mnoho Maďarov tým, že používa peniaze daňových poplatníkov na šírenie nenávisti.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 05 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:17