Utečenci - ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

V Nemecku narazili na nový problém. Niektorí azylanti trávia voľno v krajinách, z ktorých utiekli

13.09.2016, 19:03

Časť úspešných žiadateľov o azyl odchádza z Nemecka na krátkodobé pobyty do krajín, z ktorých ušli. S odkazom na vlastný prieskum o tom informuje denník Welt am Sonntag. Zahraničné cesty podľa neho naznačujú, že utečenci v skutočnosti nečelia žiadnej perzekúcii, ktorá podmieňuje ochranu cudzincov.

Niektorí azylanti odchádzajú počas voľných dní do krajín ako Sýria, Afganistan alebo Libanon a následne sa opäť vracajú do Nemecka. Informácie pochádzajú z berlínskeho úradu práce, ale týkajú sa aj ďalších regiónov, píše Welt am Sonntag.

„Takéto prípady existujú,“ pripustila hovorkyňa Spolkového úradu práce. Prehľad o počte týchto prípadov však nemá. „Nevedieme si na túto tému žiadne analýzy ani štatistiky, takže nemôžeme poskytnúť žiadne informácie,“ vysvetlila hovorkyňa. V spolupráci s Federálnym úradom pre migráciu a utečencov v súčasnosti na vyhodnotení problému pracujú.

Utečenci, ktorí sa registrujú na úrade práce, majú nárok na dvadsaťjeden dní "dovolenky", počas ktorých nedostávajú podporu, ale môžu voľne cestovať. Pred odchodom musia len nahlásiť, ako dlho budú preč. Nemusia uvádzať, kde sa budú zdržiavať.

Aj keby sa zamestnanec úradu pri rozhovore dozvedel, že azylant chce ísť napríklad do Sýrie, „nemohol by takúto informáciu z dôvodu ochrany osobných údajov povedať nikomu, ani ďalšiemu úradu,“ uviedla hovorkyňa.

Napriek tomu Spolkový úrad pre migráciu a utečencov podľa nemeckého denníka už v júni poslal do hlavného mesta nariadenia, aby úradníci hlásili cudzineckej polícii cesty azylantov do krajín pôvodu.

Minister vnútra Thomas de Maizière pritom poukázal na európske zákony, podľa ktorých je návrat do krajiny, kde má imigrantovi hroziť perzekúcia (násilné obmedzovanie, potláčanie ľudských a občianskych slobôd a práv, pozn. red.), je dôvodom pre jeho vyňatie z azylovej ochrany.

Hovorca pracovného úradu podotýka, že sa azylant výnimočne môže do vlasti vrátiť, ak má na to závažný dôvod, napríklad návštevu ťažko chorého príbuzného. Inak je návrat do krajiny chápaný ako doklad, že sa dotyčný perzekúcie v skutočnosti neobáva.

01 - Modified: 2023-09-21 13:30:32 - Feat.: - Title: Ministerstvo vnútra hľadá dodávateľov služieb pre azylantov a cudzincov 02 - Modified: 2023-06-05 13:02:17 - Feat.: - Title: Premiér čelí tlaku vlastnej strany kvôli nárastu počtu azylantov v Holandsku, vláde hrozí kríza 03 - Modified: 2023-01-11 16:36:59 - Feat.: - Title: Nemecko zaznamenalo vlani nárast azylantov, prišlo aj vyše milióna Ukrajincov 04 - Modified: 2023-01-02 09:54:15 - Feat.: - Title: Kedy si tento rok zobrať múdro dovolenku? 05 - Modified: 2022-12-28 11:48:21 - Feat.: - Title: Prehľad sviatkov, prázdnin a voľna na rok 2023. Žiadne polročné prázdniny, pracujúcich čaká až deväť predĺžených víkendov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:32