Reuters
StoryEditor

Taliban, spojenec USA? Páči sa krajnej pravici, Pentagon zvažuje spoluprácu

02.09.2021, 15:29
Medzi časťami krajnej pravice v USA sa objavujú výzvy na zavedenie "bielej šaríe", kedy by aj americké ženy mali podliehať prísnym pravidlám podobným tým, ktoré zaviedol počas svojej prvej vlády Taliban voči afganským ženám.

Spojené štáty možno budú musieť koordinovať s Talibanom všetky budúce údery v Afganistane proti tamojším bojovníkom Islamského štátu a iným organizáciám, pripustil v stredu americký generál Mark Milley.

Taliban teraz dostáva prekvapivé sympatie americkej krajnej pravice, ktorá ho vníma ako spojenca v boji proti americkému liberalizmu.

​Pentagon usporiadal dva dni po oficiálnom ukončení evakuáciou z Afganistanu, kde po prekvapivej a bleskovej ofenzíve prevzalo moc radikálne hnutie Taliban, tlačovú konferenciu.

"Američania a ich spojenci vypravili z kábulského letiska od 13. augusta celkom 778 evakuačných letov, na ktorých palube bolo 124 334 ľudí. Takmer 6 000 z nich boli Američania," uviedol na nej generál Milley.

Taliban je podľa Milleyho osobnej skúsenosti "bezohľadná skupina" a až v budúcnosti sa "ukáže, či sa zmení alebo nie".

Minister obrany Lloyd Austin, ktorý sa tlačovej konferencie tiež zúčastnil, sa k budúcim vzťahom s Talibanom odmietol konkrétne vyjadriť. Evakuáciu z Kábulu označil za "historickú operáciu, ktorá ukončila poslednú misiu americkej vojny v Afganistane".

Americké sily pôsobili v ázijskej krajine dve desaťročia

Generál Milley spolu s ministrom Austinom tiež obhajovali útok amerického dronu v Afganistane, pri ktorom zomrelo niekoľko civilistov. Podľa generála civilistov zabili sekundárne výbuchy, čo dokazuje, že v zasiahnutom aute boli výbušniny. "Dodržali sme postupy. Bol to oprávnený útok," vyhlásil Milley.

"Spojené štáty zvažujú teraz všetky možnosti a cesty, ako naďalej pomáhať Američanom s ich odchodom z Afganistanu," uviedla námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Ak to bude v záujme USA a ich spojencov, je Washington podľa nej pripravený rokovať aj s Talibanom.

"Nebudeme ich súdiť podľa ich slov, ale podľa skutkov. Vzhľadom k minulosti majú čo dokazovať. Môžu ale tiež veľa získať, ak sa im podarí spravovať Afganistan lepšie, než keď boli naposledy pri moci," vyhlásila námestníčka amerického ministra zahraničia.

Krajná pravica s Talibanom sympatizuje

Víťazstvo Talibanu v Afganistane vyvolalo v USA nečakanú vlnu priaznivých ohlasov u niektorých krajne pravicových skupín, ktoré ho vnímajú prizmou kultúrnej vojny.

Hoci sa otvorene stavajú proti islamskému terorizmu a opakovane vyjadrujú nedôveru moslimom v Spojených štátoch a Európe, u afganského islamistického hnutia však oceňujú jeho postoj k ženám, židom či homosexuálom.

Úrad pre spravodajstvo a analýzu ministerstva vnútra zaznamenal v posledných týždňoch nárast príspevkov na online platformách využívaných protivládnymi a ultrapravicovými skupinami, ktoré označujú víťazstvo Talibanu za model pre občiansku vojnu v USA.

Zároveň sa však objavujú aj mnohé varovania, že afganskí utečenci sú ďalším krokom k nahradeniu bielej rasy, uviedol šéf úradu John Cohen.

"Myslím si, že islam je nebezpečný. Ale títo farmári a len minimálne vycvičení muži bojovali, aby od globohomo ( urážlivý výraz pre "globalist", poznámka redakcie ) získali späť svoju krajinu," oceňuje situáciu jeden príspevok na účte antisemitskej skupiny Proud Boys.

"Keby bieli ľudia na Západe mali rovnakú odvahu ako Taliban, nevládli by nám v súčasnosti židia."

Podľa Megan Squireovej, profesorky informatiky z Elon Univerzity v Burlington, sa v online priestore objavujú aj ďalšie pochvalné vyjadrenia ohľadom obmedzovania práv žien Talibanom.

Medzi časťami krajnej pravice v USA sa objavujú výzvy na zavedenie "bielej šaríe", kedy by aj americké ženy mali podliehať prísnym pravidlám podobným tým, ktoré zaviedol počas svojej prvej vlády Taliban voči afganským ženám.

V kontexte kultúrnej vojny niektorí komentátori vyzdvihujú Taliban aj ako zástupcu konzervativizmu a odporcov liberálnych hodnôt.

"Taliban je konzervatívna, náboženská sila. USA sú bezbožné a liberálne. Porážka americkej vlády v Afganistane je jednoznačne pozitívny vývoj, " napísal Nicholas J. Fuentes, bývalý YouTuber hlásiaci bielu nadradenosť, ktorý má úzke väzby na republikánskeho kongresmana Paula Gosara.

Fuentes je jedným z hlavných podporovateľov obliehania Kapitolu radikálnymi priaznivcami exprezidenta Donalda Trumpa. Podľa denníka Politico pod hashtagom "jeden zápas" sa vyskytujú príspevky, ktoré zverejňujú fotky z Kapitolu vedľa obrázkov Talibancov v afganskom prezidentskom paláci ako spolubojovníkov proti liberálnym hodnotám.

Aj viac mainstreamoví protrumpovskí sympatizanti vnímajú teraz víťazstvo Talibanu ako dôkaz zlyhania feministickej liberálnej politiky.

"Nie sú nenávistní voči vlastnej maskulinite. Nemyslia si, že je toxická. Majú radi patriarchát," uviedol na adresu Talibanci po páde Kábulu známy konzervatívny moderátor stanice Fox News Tucker Carlson. "Je možné, že sme zlyhali v Afganistane preto, že celý náš neoliberálny program je smiešny," dodal.

01 - Modified: 2021-08-27 14:21:07 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Ako Američania vyzbrojovali afganskú armádu, až vyzbrojili Taliban 02 - Modified: 2021-08-30 07:12:40 - Feat.: 0 - Title: Tajná pravda o Afganistane: Čo priznali americkí politici a dôstojníci vyšetrovateľom 03 - Modified: 2021-09-03 11:04:27 - Feat.: 0 - Title: Slovenská armáda má po misii v Afganistane nový cieľ. Investuje do obrnených vozidiel 04 - Modified: 2021-09-02 10:01:10 - Feat.: 0 - Title: Európa nevie, čo s afganskými migrantmi. Obáva sa "magnetického efektu"
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:43