Youtube
StoryEditor

"Rozbijem ti pohár o hlavu, ty šmejd." Gruzínski politici sa pobili v televíznej diskusii

23.09.2016, 10:17
V naživo vysielanej politickej diskusnej relácii gruzínskej televíznej stanice sa strhla mela po tom, kedy vzájomné slovné napádanie oboch hostí prerástlo do fyzickej potýčky.

Predvolebnú debatu kandidátov na poslancov musela nakoniec moderátorka predčasne ukončiť. Blížiace sa októbrové voľby sprevádza napätá atmosféra.

"Prečo ste sem pozvali takýto odpad?" hnevá sa na videu zástupca Demokratického hnutia Vepkhia Gurgenishvili. "Rozbijem ti pohár o hlavu, ty šmejd," kričí potom na svojho oponenta v štúdiu, zástupcu Priemyselného bloku Polada Khalikova. Toho urážka podráždi a hodí po súperovi na oplátku pero.

Gurgenishvili stratí všetky zábrany, prejde na druhú stranu pultu a začne Khalikova biť. Kým sa štáb snaží politikov odtrhnúť, moderátorka oznamuje koniec debaty: "Ospravedlňujeme sa vám, ale musíme reláciu ukončiť," hovorí divákom.

Parlamentné voľby sa v Gruzínsku uskutočnia 8. októbra, vládna koalícia Gruzínsky sen v nich bude obhajovať predchádzajúce víťazstvo, pri ktorom obsadila väčšinu kresiel. Zoskupenie miliardára Bidzinu Ivanišviliho pred štyrmi rokmi odstavilo od moci zjednotenú národnú stranu prozápadne orientovaného prezidenta Michaila Saakašviliho, považovaného za úhlavného nepriateľa moskovského Kremľa.

Saakašvili sa dostal k moci po "revolúcii ruží" v Tbilisi, ktorá zvrhla Eduarda Ševardnadzeho, bývalého šéfa sovietskej diplomacie. Saakašvili si počínal ako verný spojenec Američanov, ale po prehratej vojne s Ruskom v auguste 2008 o Južné Osetsko a Abcházsko začala jeho popularita upadať.

Z Gruzínska odišiel do exilu a od roku 2015 pôsobí ako gubernátor Odeskej oblasti na Ukrajine.

Obľuba vládnej koalície v posledných rokoch silne poklesla v dôsledku ekonomických problémov, nepomohla jej ani minuloročná demisia premiéra Garibašviliho.

Zatiaľ čo pri posledných voľbách získal Gruzínsky sen 53 percent hlasov, prieskum z apríla mu prisudzuje iba 19-percentné preferencie. Len o jedno percento menej pritom získala Zjednotená národná strana.

01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:49