polícia črReuters
StoryEditor

Najprísnejší režim kontrol. Česi spustili cvičenie na hranici so Slovenskom

27.09.2016, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Česká polícia, armáda aj colníci budú kontrolovať 250 kilometrov zelenej hranice aj 16 priechodov.

Na hraniciach Česka so Slovenskom sa začalo v utorok skoro ráno cvičenie polície, vojakov a colníkov zamerané na migrantov. Druhá časť cvičenia sa dotkne hraníc s Rakúskom a Nemeckom. Kontroly vodičov budú náhodné, polícia nechce obmedziť prevádzku na hraničných priechodoch.

Policajti si precvičia náhodné kontroly, ktoré by bránili možnej nelegálnej spätnej migrácii z azylových zariadení v blízkosti hraníc do Česka. Novinárom to povedal policajný prezident Tomáš Tuhý.

Pri cvičení pozdĺž slovenských hraníc bol na základe fiktívneho rozhodnutia vlády vyhlásený prvý, najprísnejší stupeň kontrol. Strážených bude viac ako 250 kilometrov zelenej hranice a tiež šestnásť hraničných priechodov. Do akcie sa zapojí 300 policajtov, 140 vojakov a 30 colníkov.

Podľa Tuhého si bezpečnostné zložky chcú vyskúšať koordináciu a vzájomnú komunikáciu pri zavedení hraničných kontrol. „Kontroly budú iba náhodné. Nebude to tak, ako by to asi vyzeralo v reáli, pretože nechceme obmedzovať prevádzku,“ dodal Tuhý. Hliadky sa budú pohybovať aj mimo hraničných priechodov, strážiť budú zelenú hranicu.

Vojaci podľa prvého zástupcu náčelníka generálneho štábu armády Jiřího Balouna si chcú precvičiť hlavne zladenosť s políciou, systém velenia a priestupnosť informácií. „To celé nám dáva poznatky do budúcnosti, akým spôsobom by sme mali komunikovať, akým spôsobom udržiavať systém velenia a zlepšovať technické prostriedky,“ dodal Baloun.

Cvičenie na hraniciach s Nemeckom a Rakúskom sa podľa Tuhého bude týkať jedenástich hraničných priechodov, v ktorých blízkosti sa nachádzajú utečenecké zariadenia. Táto časť sa týka len policajtov, ktorí si chcú vyskúšať situáciu, kedy by sa utečenci chceli masovo presunúť do Česka.

O možnosti, že by sa neúspešní žiadatelia o azyl v Nemecku mohli pokúsiť odísť do okolitých krajín, hovoril na konci júla minister vnútra Milan Chovanec.

České ozbrojené zložky v minulom a tomto roku nacvičovali ochranu hraníc niekoľkokrát. Prvá akcia bola na konci minulého septembra, kedy spoločne 800 vojakov a policajtov kontrolovalo hranicu s Rakúskom.

V marci potom policajti opäť na hranici s Rakúskom simulovali situáciu príchodu väčšieho množstva utečencov. Zamerali sa na kontroly utečencov a fungovanie registračných miest. V apríli asi 150 vojakov v Juhomoravskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji preverilo dojazdové časy k hraniciam pre prípad neočakávanej krízy.

Podľa Tuhého by malo byť podobné cvičenie ešte tento rok pozdĺž hraníc s Nemeckom. V budúcom roku je v pláne pri hraniciach s Poľskom, kde zatiaľ ako u jediného zo susedných štátov nebolo. „Hoci vnímame pokles nelegálnej migrácie o štyridsať percent, je potrebné sa na rôzne rizikové situácie pripravovať,“ dodal Tuhý.

Vlani do Česka prišlo zhruba 3 500 migrantov, hlavná trasa utečencov cez Balkán ďalej do západnej Európy územie Česka obchádzala.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 04 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:02