kaine penceReuters
StoryEditor

"Trump miluje diktátorov. Hillary prebudila agresiu Ruska." Dvojky amerických volieb sa postavili proti sebe

05.10.2016, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Ostré výmeny názorov na tému pripravenosti Donalda Trumpa na prezidentský úrad dominovali utorňajšej debate viceprezidentských kandidátov Tima Kainea a Mikea Pence.

Kým demokrat Kaine kritizoval newyorského miliardára za egoizmus a neochotu zverejniť daňové priznanie, republikán Pence ho obhajoval a kontroval obvineniam Hillary Clintonovej z toho, že ako súčasť politického establishmentu zavinila slabú pozíciu USA doma i vo svete. Reč však prišla aj na politické postoje viceprezidentskej dvojice, pričom Pence okrem iného spomenul, že by USA mali umiestniť protiraketový štít v Česku a Poľsku.

Debata na Longwoodovej univerzite v meste Farmville vo Virgínii sa odohrala týždeň po prvom prezidentskom dueli, po ktorom sa na Trumpa začali sypať problémy, z ktorých zrejme najvýraznejším sú špekulácie médií o jeho neplatení daní z príjmu. Virginijský senátor Kaine sa hneď na začiatku chytil tejto témy a vyzval Trumpa na zverejnenie jeho daňového priznania, ktoré republikánsky magnát odmieta. "Guvernér Pence musel Donaldovi Trumpovi poskytnúť svoje daňové priznanie, aby dokázal, že môže kandidovať na viceprezidenta. Donald Trump musí zverejniť svoje daňové priznanie, aby dokázal, že môže kandidovať na prezidenta," vyhlásil Kaine.

Pence, ktorý v porovnaní s Trumpovým agresívnym mediálnym vystupovaním pôsobil veľmi uhladene, vyhlásil, že realitný magnát vytvoril pracovné miesta pre tisíce ľudí a nijako nezneužíva daňové zákony. Požiadavka na zverejnenie Trumpovho daňového priznania však nijako nespochybnil. Rozdiely v prístupe medzi oboma republikánmi boli vidieť aj v niekoľkých ďalších chvíľach.

Guvernér Indiany sa do pálčivých situácií pri obrane Trumpových výrokov dostal ešte niekoľkokrát, napríklad pri vysvetľovaní jeho nejasného postoja k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Miluje diktátorov. Má niečo ako osobný Panteón: Vladimir Putin, Kim Čong-un, Muammar Kaddáfí a Saddám Husajn," poznamenal Kaine na adresu Trumpovho obdivu k silným vodcom.

Pence v otázke zahraničnej politiky obrátil kritiku smerom ku Clintonovej, ktorá podľa neho v pozícii ministerky zahraničia vo vláde Baracka Obamu spolu s prezidentom zavinila rast ruskej agresivity na súčasnú úroveň. "Slabá a bezradná politika Hillary Clintonovej a Baracka Obamu prebudila ruskú agresiu ... A my medzitým len stojíme so založenými rukami a hovoríme, že sa s nimi (Rusmi) nebudeme baviť," vyhlásil Pence.

Trumpov potenciálny viceprezident sa v diskusii o zahraničnej politike vyjadril aj na tému protiraketového systému, ktorý by podľa neho mali USA umiestniť v Česku a Poľsku. Obamovo rozhodnutie ustúpiť od plánu predchádzajúceho prezidenta Georgea Busha mladšieho na zriadenie protiraketového štítu v týchto dvoch krajinách bola podľa Pence chyba. Trump sa pritom niekoľkokrát vyjadril, že USA pod jeho vedením nebudú vydávať toľko peňazí ako doteraz na obranu európskych krajín, ktoré musia viac prispievať do rozpočtu NATO.

Pence tiež poznamenal, že republikánsky kandidát na prezidenta je podľa neho pre voličov lepšou možnosťou, pretože na rozdiel od Clintonovej nie je kariérnym politikom, ktorý môže za frustráciu amerických voličov.

Došlo aj na spoločensky citlivé témy ako sú potraty, ktoré katolík Kaine hlasovaním v zákonodarných zboroch opakovane podporil. "Prečo Donald Trump nemá dôveru v ženy, že sa dokážu samy rozhodnúť?" uviedol v narážke na Trumpov tohtoročný návrh, že by ženy mali za potraty čeliť trestu. Konzervatívec Pence narozdiel od otázky daňového priznania vyhlásil, že vo veci potratov je "hrdý na to, že stojí po boku Donalda Trumpa".

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 03 - Modified: 2024-03-17 09:37:27 - Feat.: - Title: Trump tvrdí, že jeho prehra by ukončila demokraciu. Hovorí o "krvavom kúpeli" 04 - Modified: 2024-03-08 06:56:51 - Feat.: - Title: "Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav 05 - Modified: 2024-03-05 22:35:21 - Feat.: - Title: Supervolebný utorok: Primárky v Spojených štátoch sú v 15 štátoch aj v Americkej Samoe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:25