trumpReuters
StoryEditor

Vypadnite z mesta. Na východe USA niekto vypálil kanceláriu republikánov

16.10.2016, 22:14
Autor:
sansanČTKČTK
Na sídlo republikánov v meste Hillsbourough v Severnej Karolíne niekto v noci na nedeľu zaútočil zápalnou bombou. Pri útoku nikto nebol zranený.

Polícia uviedla, že do kancelárie v okrese Orange County niekto oknom vhodil fľašu so zápalnou tekutinou. "Samotná kancelária je úplne zničená. Pre nás je dôležité, že nikto nebol zabitý, čo sa mohlo stať," uviedol výkonný predseda republikánov v Severnej Karolíne Dallas Woodhouse pre denník Charlotte Observer.

Na susednú budovu podľa polície navyše niekto nasprejoval nápis s výzvou: "Nacistickí republikáni, vypadnite z mesta, inak".

"Tento veľmi znepokojujúci čin ďaleko presahuje vandalizmus. Za pomoci ohňa zámerne ohrozuje našu komunitu a jeho nenávistný odkaz podkopáva slušnosť, rešpekt a integritu medzi občanmi," uviedol starosta Hillsborough Tom Stevens.

Incident teraz vyšetruje polícia. Woodhouse uviedol, že do všetkých sídiel republikánov naprieč štátom zaslal varovanie, aby boli mimoriadne opatrní.

Incident v Hillsbourough len ilustruje, že predvolebná kampaň v USA sa naďalej vyhrocuje. Republikánsky kandidát Donald Trump v nedeľu vystupňoval svoje útoky na regulárnosť volieb. "Voľby sú absolútne zmanipulované nečestnými a stranícími médiami, ktorá pretláčajú nepoctivú Hillary (Clintonovou), ale aj na mnohých volebných miestach. Smutné," napísal Trump v sociálnej sieti Twitter.

Republikánsky kandidát, ktorý doteraz z údajného ovplyvňovania volieb vinil médiá, tak priamo spochybnil americký volebný systém. Hlasovať o obsadení prezidentského postu sa bude v USA 8. novembra, ale niekoľko týždňov už v mnohých amerických štátoch voliči odovzdávajú hlasy dopredu - buď poštou alebo priamo vo volebných miestnostiach. Podľa odhadov môže túto zákonom povolenú možnosť využiť tretina až polovica voličov.

Krátko pred Trumpovým vyhlásením sa jeho útočné výroky pokúšal vysvetľovať Mike Pence, ktorý s Trumpom v tandeme kandiduje na post viceprezidenta. Pence v rozhovore pre televíziu NBC voličom sľúbil, že obaja politici výsledky volieb "rozhodne prijmú" ako vôľu amerických občanov.

Pence, ktorý je guvernérom štátu Indiana, v televíznom rozhovore povedal, že americká demokracia sa vyznačuje tradíciou pokojného odovzdávania moci. Upozornil ale, že americké voľby "sú vždy celkom drsné" a možno očakávať, že také budú aj tentoraz až do posledného dňa kampane.

Pence rovnako ako Trump obvinil médiá zo "zjavného prekrúcania". Povedal, že práve toto prekrúcanie je dôvodom Trumpových výrokov o manipulácii volieb.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:45