Reuters
StoryEditor

Syn legendárneho vodcu vyzval Afgancov na celoštátnu vzburu, v boji padli členovia jeho rodiny

06.09.2021, 07:08
Autor:
ČTKČTK
Experti v minulých dňoch vyjadrovali pochybnosti, že Pandžšír vydrží Talibanu dlhodobo vzdorovať. Nádej pre oblasť predstavovala zima prichádzajúca koncom októbra.

Hnutie Taliban oznámilo, že dobylo celú provinciu Pandžšír, ktorá bola posledným miestom protitalibanského odporu v Afganistane. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie, na ktorých bojovníci Talibanu stoja pred bránami sídla guvernéra vo správnom stredisku provincie a vztyčujú tam svoju bielu vlajku. Vodca opozičných síl Ahmad Masúd však dnes vyhlásil, že sily odporu stále v Pandžšíre sú a že budú pokračovať v boji. Afgancov vyzval na celoštátnu vzburu.

"Pandžšír, ktorý bol posledným útočiskom nepriateľa, bol obsadený," povedal na tlačovej konferencii hovorca Talibanu Zabihullah Mudžáhid. Sľúbil, že miestni obyvatelia nebudú nijako prenasledovaní ani diskriminovaní a že ešte počas dneška budú v Pandžšíre obnovené dodávky elektriny a internetové spojenie.

Pri dobývaní podľa neho neboli zabití žiadni civilisti. "Snažili sme sa vyriešiť tento problém rokovaním, ale oni rozhovory odmietli, a tak sme museli poslať naše sily do boja," povedal Mudžáhid.

Budú pokračovať v boji

V posledných dňoch prebiehali v izolovanom, ťažko prístupnom údolí Pandžšír, ktoré sa nepodarilo dobyť sovietskym vojskám v 80. rokoch ani potom Talibanu v rokoch 90., tvrdé strety a úspechy si v nich striedavo pripisovali obe strany. Taliban už skôr ohlásil, že sa poslednej bašty svojich odporcov zmocnil, ale protistrana to vyvracala. Tvrdenie Talibanu odmietla opozícia aj dnes.

Vodca opozičných síl Masúd na twitteri napísal, že je v bezpečí, a neskôr v takmer 19-minútovej nahrávke zdieľanej na sociálnych sieťach vyzval obyvateľov Afganistanu k vzbure proti Talibanu. Vyhlásil, že pri útoku Talibanu na Pandžšír zahynuli aj niektorí členovia jeho vlastnej rodiny, a obvinil medzinárodné spoločenstvo, že Taliban legitimizovalo, čím posilnilo jeho vojenskú a politickú sebadôveru.

Sily odporu sú podľa neho stále v Pandžšíre prítomné a budú pokračovať v boji. Predstaviteľ Národného frontu odporu Alí Nazárí predtým uviedol, že opozičné sily ďalej "držia strategické pozície".

Jedna z najmenších afganských provincií Pandžšír, ktorá sa nachádza severne od Kábulu, je domovom asi 150 000 až 200 000 ľudí z rôznych etnických skupín, prevažne Tadžikov. Malebné údolie rieky Pandžšír je vklienené medzi horské vrcholky Hindúkuša dosahujúce 3000 metrov.

Smrť známeho novinára

Súčasný líder odboja, tridsaťdvaročný Ahmad Masúd je synom legendárneho vodcu afganskej opozície proti Talibanu a predtým proti sovietskej okupácii Ahmada Šáha Masúda, ktorý zahynul v roku 2001 pri atentáte spáchanom teroristickou sieťou al-Kájda.

K nemu sa v Pandžšíre pripojili stovky bývalých afganských vládnych vojakov a členov špeciálnych síl aj bývalý viceprezident Amrulláh Sálih, ktorý sa v Pandžšíre narodil a v minulosti bojoval po boku zosnulého Ahmada Šáha Masúda. Podľa dnešného vyhlásenia hovorcu Talibanu Sálih aj Masúd utiekli do Tadžikistanu.

V nedeľu Národný front odporu na twitteri oznámil, že v bojoch padol jeho hlavný hovorca a známy afganský novinár Fahím Daští. Hovorca Talibanu poprel, že by Daští zomrel v bitke s Talibanom; podľa neho zahynul pri konflikte medzi dvoma pandžšírskymi veliteľmi.

Daští bol synovec vysokého predstaviteľa bývalej afganskej vlády Abdulláha Abdulláha, ktorý sa teraz podieľa na rokovaní s Talibanom o budúcnosti Afganistanu, napísala agentúra AP. V roku 2001 prežil Daští atentát, ktorý pripravil o život "Leva z Pandžšíru" Ahmada Šáha Masúda.

Obvinenia Pakistanu

Útok Talibanu na Pandžšír ostro odsúdil Irán, ktorý s Afganistanom zdieľa 900 kilometrov dlhú hranicu. Šiitsky Irán sa kritiky sunnitského hnutia Taliban od jeho nástupu k moci až do dneška zdržal. "Správy z Pandžšíru sú veľmi znepokojujúce. Rezolútne odsudzujeme tento útok," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Teheráne hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Chatíbzádeh. "Vždy som zdôrazňoval, že tento spor musí byť vyriešený prostredníctvom dialógu," dodal.

V narážke na Pakistan Chatíbzádeh tiež odsúdil "akékoľvek cudzie zasahovanie do záležitostí Afganistanu". Afganská vláda zvrhnutá Talibanom opakovane obviňovala Pakistan z podpory Talibanu. Médiá v Indii, ktorá je najväčším regionálnym rivalom Pakistanu, v posledných dňoch priniesli nepodložené správy o tom, že u jedného zo zabitých bojovníkov Talibanu bol nájdený pakistanský preukaz totožnosti a že islamistom pri útoku na Pandžšír pomáhali drony pakistanskej armády.

Experti v minulých dňoch vyjadrovali pochybnosti, že Pandžšír vydrží Talibanu dlhodobo vzdorovať. Nádej pre oblasť predstavovala zima prichádzajúca koncom októbra, počas ktorej by Taliban pravdepodobne po dobu piatich mesiacov nebol schopný viesť rozsiahlu ofenzívu, čo by vzbúrencom dalo čas k preskupeniu svojich pozícií, uviedol portál BBC News.

01 - Modified: 2021-08-30 07:12:40 - Feat.: 0 - Title: Tajná pravda o Afganistane: Čo priznali americkí politici a dôstojníci vyšetrovateľom 02 - Modified: 2021-09-02 14:55:32 - Feat.: 0 - Title: Monika exkluzívne o úteku z Afganistanu: Taliban strieľal do ľudí, mlátil ich palicami. Dostal aj môj muž 03 - Modified: 2021-09-02 19:32:05 - Feat.: 0 - Title: Testovacie manévre nás stáli viac ako Afganistan 04 - Modified: 2021-09-03 11:04:27 - Feat.: 0 - Title: Slovenská armáda má po misii v Afganistane nový cieľ. Investuje do obrnených vozidiel
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:32