Tomáš Krist, MAFRA
StoryEditor

Českí poslanci nechali v protifajčiarskom zákone absurditu. ODS hovorí o socialistickom pekle

12.12.2016, 10:46
Českí poslanci schválili v piatok zákon, ktorým zakazujú fajčenie v rešturáciách, krčmách, baroch či kaviarňach. Do protifajčiarskeho zákona sa však dostala absurdita.

Podľa nového protifajčiarskeho zákona, hrozí krčmárovi v Česku, ktorý poruší zákaz "predávať alkoholický nápoj osobe zjavne ovplyvnenej alkoholom alebo inou návykovou látkou", zákaz činnosti až na dva roky a pokuta 50-tisíc korún (1 850 eur).

Problémom však je, že prevádzkovateľ nemá návod, ako spoznať, či je zákazník už "zjavne opitý". Prípadne, či je pod vplyvom len "zľahka", teda tak, ako je to ešte podľa zákonodarcov v poriadku, a môže mu načapovať.

Spoliehali sa na návrh, ktorý neschválili

"Nevie to ani krčmár, ani ja. Upozorňovali sme na to, ale márne. Koalícia hlasovala ako stroj," odpísal portálu Lidovky.cz podpredseda zdravotného výboru Poslaneckej snemovne Bohuslav Svoboda (ODS).

Jeho kolega z výboru, poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), hovorí, že to tiež vníma ako "problematické ustanovenie". Hlasoval preto pre pozmeňujúci návrh, ktorý odsek upresňoval. Teda uvádzal, že "osoba zjavne ovplyvnená alkoholom" sa pozná tak, že začne byť nebezpečná sama sebe alebo pre svoje okolie. Ľudovo povedané, krčmár by nesmel nalievať agresívnemu opilcovi.

"Zámerom boli reštrikcie voči osobám silno podnapitým," vysvetlil portálu Lidovky.cz bývalý minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09). Aj on sa však spoliehal na pozmeňovací návrh, ktorý v piatkovom zmätku poslanci neschválili.

Socialistické peklo

Alexandra Udženija, podpredsedníčka opozičnej ODS, na svojom facebookovom profile dokonca napísala, že protifajčiarsky zákon je cesta "rovno do socialistického pekla."

"A predstavte si, že v rámci tohto zákona bola dokonca schválená povinnosť vyhodiť z krčmy osobu, ktorá vykazuje známky opitosti. A keď to krčmár neurobí, tak môže dostať zákaz výkonu činnosti až na dva roky," napísala ďalej Udženija.

Takzvaný protifajčiarsky zákon, ktorý poslanci schválili v piatok, prináša úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a ďalších pohostinských zariadeniach. Hostinskí nemajú mať žiadne úľavy napríklad v možnosti zriaďovať v podnikoch fajčiarne. Zákon rieši aj predaj alkoholu, alebo výrobu. Predloha teraz zamieri do Senátu.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 03 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:14