StoryEditor

Berlínu sa uľavilo. Útočníka na vianočné trhy zastrelili v Taliansku

23.12.2016, 09:44
Autor:
rdurdu

Zástupcom nemeckého ministerstva vnútra sa uľavilo, že podozrivý Tunisan Anis Amri už nepredstavuje nebezpečenstvo, uviedol hovorca ministerstva Tobias Plate.

Na oficiálne písomné potvrdenie smrti Amriho, ktorý podľa vyšetrovateľov v pondelok zaútočil kamiónom na vianočný trh v Berlíne, zatiaľ ešte nemecká vláda čaká. Berlín dnes Taliansku poďakoval za výbornú spoluprácu a komunikáciu.

"Ak sa (informácie) potvrdia, nemeckému ministerstvu vnútra sa v každom prípade uľavilo, že od tejto osoby už nevychádza žiadne nebezpečenstvo," konštatoval Plate.

Muž zastrelený dnes v meste v blízkosti severotalianskeho Milána je "bez akýchkoľvek pochýb" Tunisan Anis Amri podozrivý z pondelkového útoku na vianočný trh v Berlíne. Informácie médií na tlačovej konferencii v Ríme potvrdil taliansky minister vnútra Marco Minniti. Podľa talianskych médií sa Amriho totožnosť podarilo jednoznačne určiť na základe odtlačkov prstov.

Reuters

Dvadsaťštyriročného Amriho zastavila o tretej hodine ráno v meste Sesto San Giovanni blízko lombardskej metropoly hliadka zložená z dvoch policajtov počas rutinnej kontroly.

Hľadaný Tunisan následne podľa talianskych médií siahol do batohu pre zbraň a za pokriku Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký!) na policajtov vystrelil. Jedného z nich pritom zranil na ramene. Pri pokuse o útek Amriho ďalší policajt zastrelil.

Zranený strážnik nie je v ohrození života. Minister vnútra Minniti obom policajtom poďakoval osobne a zranenému zaželal skoré uzdravenie. Ľudia si podľa neho vďaka nim môžu užiť pokojné vianočné sviatky.

Podľa šéfa talianskeho protiteroristického útvaru Alberta Nobiliho sa do mesta Sesto San Giovanni zastrelený podozrivý Amri dostal z Francúzska. V jeho batohu sa údajne našiel lístok na vlak.

​Do talianskeho Turína dorazil z Chambéry v juhovýchodnom Francúzsku. Potom nasadol na vlak do Milána. Z hlavnej milánskej stanice potom vyrazil do Sesto San Giovanni.

Tunisan Anis Amri do Nemecka v roku 2015 prišiel práve z Talianska, kde pobýval od roku 2012. Podľa talianskych médií bol v Taliansku aj vo väzení.

01 - Modified: 2018-10-09 14:03:42 - Feat.: - Title: Berlín plánuje čiastočne vytlačiť dieslové autá z mesta. Má problém s kvalitou ovzdušia 02 - Modified: 2016-09-18 07:37:17 - Feat.: - Title: Ďalšia prehra Merkelovej? V Berlíne môže utŕžiť ďalšiu ranu 03 - Modified: 2016-09-08 09:05:53 - Feat.: - Title: Z bývalej továrne na čokoládu si urobili unikátne byvanie. Zmenili ju na nepoznanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:47