Putin na pracovnej návšteve na Sibíri.Reuters
StoryEditor

Putin zmierňuje napätie. Diplomatov nevyhostí, pozve ich na párty do Kremľa

30.12.2016, 10:45
Autor:
ČTKČTKsansan
Ruské úrady v odvete nariadili zatvoriť Angloamerickú školu v Moskve pre deti zamestnancov anglicky hovoriacich ambasád.

Rusko v reakcii na americké sankcie nikoho nevyhostí. Podľa agentúry RIA Novosti to oznámil ruský prezident Vladimír Putin. Ruská diplomacia pritom hlave štátu navrhovala vyhostenie 35 amerických diplomatov a takisto uzatvorenie dvoch budov využívaných Američanmi v Moskve.

Americké sankcie sú podľa Putina ďalším krokom, ako podkopať vzájomné vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou. Ako Putin uviedol, je mu ľúto, že administratíva Baracka Obamu zakončuje svoj mandát týmto spôsobom.

Ruský prezident ďalšie kroky zváži až v reakcii na to, ako bude postupovať nová administratíva prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nastúpi do funkcie 20. januára.

Lavrovova hrozba

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v reakcii na protiruské sankcie Spojených štátov dnes navrhol prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhostenie 35 amerických diplomatov a tiež uzatvorenie dvoch budov využívaných Američanmi v Moskve.

Lavrov v televíznom prejave uviedol, že Putinovi navrhol vyhostenie 31 zamestnancov americkej ambasády v Moskve a štyroch diplomatov z generálneho konzulátu USA v Petrohrade. Ďalej nebudú môcť americkí diplomati využívať rekreačné zariadenie na predmestí Moskvy a skladisko južne od ruskej metropoly.

Obvinenia, ktoré USA vzniesli proti Rusku, sú podľa Lavrova nepodložené. Ruskí predstavitelia vrátane Putina v minulosti obvinenia zo zásahov do volieb opakovane odmietali. Lavrov tiež dodal, že nové americké sankcie nezostanú bez odpovede.

Putin teda Lavrovove návrhy napokon neschválil a namiesto toho pozval amerických diplomatov a ich rodiny na novoročnú párty do Kremľa.

Spojené štáty v rámci sankčných opatrení zablokovali ruskému personálu prístup do dvoch komplexov vlastnených ruskou vládou v New Yorku a v štáte Maryland, ďalšie sankcie mieri na ruskú civilnú tajnú službu FSB a vojenskú rozviedku GRU.

Ruské úrady už nariadili zatvoriť Angloamerickú školu v Moskve, ktorú navštevujú deti zamestnancov americkej, britskej a kanadskej ambasády. K uzavretiu školy pristúpili len niekoľko hodín potom, čo Spojené štáty vo štvrtok vypovedali 35 ruských diplomatov.

Angloamerickú školu v Moskve navštevujú okrem potomkov zamestnancov ambasád tiež ďalší cudzinci. Podľa CNN sa škola uzavrie pre všetkých. Ruské úrady navyše nariadili uzavrieť prístup do rekreačného domu americkej ambasády v moskovskej štvrti Serebrjanyj Bor.

Trápne prezidentovanie

Na rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu reagovala aj ruská ambasáda vo Veľkej Británii, ktorá jeho prezidentovanie označila za "trápne".

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov už vo štvrtok vyhlásil, že americký postup zásadne poškodzuje vzťahy oboch krajín. "Niet pochýb, že úmerné reakcie založené na princípe reciprocity spôsobia americkej strane v rovnakej oblasti značné nepríjemnosti," uviedol podľa BBC.

Rusi si počkajú na Trumpa

Avšak naznačil, že Rusko nebude konať "v zhone" a počká na to, až do prezidentského úradu zasadne Donald Trump. "Tieto rozhodnutia urobil prezident Obama, ale Trump sa stane hlavou krajiny za tri týždne. Tento faktor určite vezmeme do úvahy," dodal.

Trump v súvislosti s novými protiruskými sankciami uviedol, že by sa Spojené štáty mali posunúť dopredu a venovať sa väčším a lepším veciam. Napriek tomu sa vraj chce o situácii dozvedieť viac, uviedla ČTK. "V záujme našej krajiny a jej skvelého ľudu sa stretnem budúci týždeň so šéfmi spravodajských služieb, aby som sa nechal informovať o faktoch tejto situácie," povedal.

72 hodín na opustenie USA

Spojené štáty vo štvrtok vypovedali 35 ruských diplomatov a uzavreli dve ruská pracoviská na svojom území. Diplomati dostali 72 hodín na to, aby opustili USA. Prezident Obama navyše vyhlásil sankcie okrem iného voči ruskej civilnej tajnej službe FSB a vojenskej rozviedke GRU.

Reagoval tak na hackerské útoky, ktoré podľa amerických spravodajských služieb spáchali Rusi a ktoré boli zamerané aj na ovplyvnenie prezidentských volieb v prospech Trumpa. Budúci prezident informácie o ruskom ovplyvňovaní volieb už skôr označil za smiešne.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 04 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:34