StoryEditor

Deti na Ukrajine potrebujú pomoc, ich počet sa za posledný rok zdvojnásobil

20.02.2017, 06:30
Autor:
redredUNICEFUNICEF
Konflikt na východnej Ukrajine už trvá viac než tri roky, humanitárnu pomoc dnes naliehavo potrebuje až milión detí. To je takmer dvojnásobok oproti tomu istému obdobiu minulého roka, uviedla organizácia UNICEF.

Tento nárast o ďalších 420-tisíc dievčat a chlapcov spôsobili pokračujúce boje a sústavné zhoršovanie životných podmienok na východnej Ukrajine. V oblasti bolo vnútorne vysídlených približne 1,7 milióna ľudí, mnoho rodín stratilo svoje príjmy, sociálne zabezpečenie aj prístup k zdravotnej starostlivosti. Súčasne im tiež vplyvom okolností rastú životné náklady.

"Toto je neviditeľná kríza, na ktorú už väčšina ľudí na svete pozabudla," upozorňuje zástupkyňa organizácie UNICEF na Ukrajine Giovanna Barberis. "Deti na východnej Ukrajine žili posledné tri roky pod neustálou hrozbou nepredvídateľných bojov a ostreľovania. Ich školy boli zničené, museli opustiť svoje domovy a stratili prístup k základným komoditám, ako sú teplo a voda,“ dopĺňa Barberis.

Stovky každodenných prípadov porušenia prímeria ohrozujú nielen fyzickú bezpečnosť detí, ale aj ich psychickú pohodu a vývoj. Situácia je obzvlášť vážna pre zhruba 200-tisíc dievčat a chlapcov žijúcich v okruhu 15 kilometrov na jednej alebo druhej strane "kontaktnej línie" na východnej Ukrajine. Táto línia oddeľuje oblasti pod kontrolou ukrajinskej vlády od tých pod kontrolou separatistov. Práve v tejto zóne sú boje najťažšie.

Vo vnútri tejto zóny sa nachádza až 19-tisíc detí priamo ohrozených nášľapnými mínami a nevybuchnutou muníciou, 12-tisíc detí žije v komunitách, na ktoré aspoň raz mesačne dopadá delostrelecká paľba. Tisícky detí tak musia pravidelne hľadať útočisko v provizórnych krytoch.

​Pedagógovia, psychológovia aj rodičia hovoria, že u detí vidieť príznaky vážnej psychosociálnej traumy. Tá sa prejavuje napríklad nočnými morami, zvýšenou agresiou, sťahovaním sa zo spoločnosti, či panikou vyvolanou hlasnými zvukmi.

Organizácia opakovane vyzýva, aby všetky bojujúce strany dodržiavali prímerie a tiež medzinárodné humanitárne právo vrátane umožnenia neobmedzeného prístupu k humanitárnej pomoci. "Po troch hrozných rokoch deti na východnej Ukrajine naliehavo potrebujú trvalý mier,“ hovorí Barberis.

Na poskytnutie zdravotnej a potravinovej podpory, vzdelávania, čistej vody, hygienických a sanitárnych potrieb, ale aj na ochranu detí a rodín postihnutých konfliktom, je podľa UNICEF potrebných viac než 31 miliónov dolárov. Zatiaľ sa z tejto položky podarilo prefinancovať približne 10 percent.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 02 - Modified: 2024-04-10 18:07:32 - Feat.: - Title: Na pokraji hladomoru. Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-04-10 04:54:52 - Feat.: - Title: Izrael blokuje oveľa viac potravinovej než inej pomoci v Pásme Gazy, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-05 05:04:49 - Feat.: - Title: Nádej pre hladujúcich Palestínčanov. Izrael oznámil, že umožní "dočasnú" pomoc cez severné hranice do Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:08