Reuters
StoryEditor

Merkelová zvládla dôležitý test pred veľkými voľbami, jej strana jasne porazila socialistov

26.03.2017, 19:53
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Víťazstvo Merkelovej CDU v Sársku je prekvapením, sociálni demokrati si robili nádeje na posilnenie svojej pozície.

Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zvíťazili dnes podľa prvých prognóz s výrazným náskokom vo voľbách v spolkovej krajine Sársko, ktoré sú považované za dôležitý test pred septembrovými parlamentnými voľbami

Podľa údajov verejnoprávnej televízie ZDF sa Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU) podarilo poraziť konkurenčnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) v pomere 40 ku 30 percentám odovzdaných hlasov.

Rozplynuté nádeje socialistov

Nenapĺňajú sa tak nádeje sociálnych demokratov pod vedením nového predsedu Martina Schulza, že prostredníctvom krajinských volieb posilnia svoju pozíciu pred septembrovým rozhodovaním voličov o novom zložení Bundestagu.

Podľa prognózy ZDF budú výsledky dnešných krajinských volieb v Sársku úspechom aj pre pravicovo-populistickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). S odhadovaným ziskom šiestich percent hlasov by totiž prekonala hranicu pre vstup do regionálneho parlamentu už v 11. zo 16 spolkových krajín Nemecka.

Ak konečné výsledky potvrdia doterajšie odhady, bude to znamenať, že v krajinskom sneme nebude väčšina pre vytvorenie vlády SPD a Ľavice, o ktorej sa uvažovalo. Najpravdepodobnejšie je tak pokračovanie veľkej koalície pod vedením populárnej šéfky Sárskej vlády Annegret Krampovej-Karrenbauerovej (na snímke vpravo s kancelárkou Angelou Merkelovou). Kresťanskí demokrati by teraz v 51-člennom sneme získali 24 kresiel, SPD 17, Ľavica sedem a AFD tri.

Dobrá správa pre Merkelovú

Dobrý štart do volebného roka bol podľa pozorovateľov dôležitý najmä pre CDU kancelárky Merkelovej, ktorá vlani v piatich krajinských voľbách výrazne oslabila. Na celoštátnej úrovni sa navyše na konzervatívnu úniu CDU/CSU v prieskumoch prakticky dotiahli sociálni demokrati, ktorí tak aj v Sársku verili vo väčší úspech.

Ďalšia dvojica meraní síl príde v máji, kedy Nemecko čakajú krajinské voľby v Šlezvicku-Holštajnsku a predovšetkým v najľudnatejšej spolkovej krajine Severnom Porýní-Vestfálsku.

V súlade s očakávaniami zrejme z krajinského snemu vypadli Zelení, keďže tentoraz nemali vo voľbách potrebnú päťpercentnú podporu.

Sársko je s necelým miliónom obyvateľov jednou z najmenších spolkových krajín Nemecka.

01 - Modified: 2024-02-14 11:34:29 - Feat.: - Title: Predčasný zákaz AfD by strane mohol skôr pomôcť, tvrdí nemecký politik 02 - Modified: 2024-02-11 20:39:08 - Feat.: - Title: V Berlíne sa konali opakované voľby. Pomohli konzervatívcom a populistom 03 - Modified: 2023-12-18 10:51:38 - Feat.: - Title: Chcú sa odstrihnúť od Merkelovej éry. Nemecká CDU sa snaží nalákať voličov rwandským plánom 04 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 05 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:26