StoryEditor

Trump ide proti životnému prostrediu. Novým dekrétom spustí demontáž ekologických regulácií

28.03.2017, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Uvoľnením ochranného režimu chce prezident vytvoriť podmienky pre vznik nových pracovných miest, najmä v ťažobnom priemysle a petrochémii.

Prezident USA Donald Trump dnes exekutívnym nariadením zruší alebo upraví vládne regulácie, ktorými jeho predchodca Barack Obama obmedzil hospodársku činnosť v prospech ochrany životného prostredia. Amerických novinárov s podrobnosťami Trumpovho príkazu zoznámili zdroje z Bieleho domu. 

Trump už počas volebnej kampane spochybňoval vedecké tézy o globálnom otepľovaní a dôkazy o vplyve priemyselnej výroby na zmeny klímy označoval za výmysel. Prioritou demontáže ekologickej politiky skoršej vlády má byť zrušenie takzvaného Plánu čistej energie, ktorým Obama v roku 2014 zaviazal americké tepelné elektrárne na obmedzenie škodlivých emisií do roku 2030 o tretinu stavu z roku 2005.

​Plán nikdy nebol realizovaný kvôli žalobám, ktoré na neho podali ťažobné spoločnosti a štáty USA ovládané republikánmi. Likvidáciou Plánu čistej energie bude teraz poverená Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA). "Pôjdeme iným smerom," povedal agentúre Reuters zdroj z Bieleho domu. "Predchádzajúca vláda svojou politikou poškodila pracujúcich. Dokážeme ochrániť životné prostredie a zároveň dať ľuďom prácu."

Trumpovo exekutívne nariadenie nazvané Energetická nezávislosť má byť zatiaľ najobsažnejšie zo všetkých, ktoré prezident doteraz vydal. Dekrét má uvoľniť trojročné moratórium na prenájom federálnych pozemkov pre ťažbu uhlia zavedené vlani v januári, revidovať obmedzenia pre emisie metánu pri ťažbe ropy a zemného plynu a znížiť váhu ekologických aspektov pri schvaľovaní iných vládnych nariadení.

Žiadnu zmienku naopak exekutívny príkaz podľa agentúry AP neobsahuje ohľadom parížskej dohody o klíme z decembra 2015, ktorá štáty zaväzuje k obmedzeniu emisií skleníkových plynov. Trump počas volebnej kampane sľuboval, že odstúpi od dohody, ale po zvolení sa už o tomto zámere nikdy nezmienil. Podľa činiteľov Bieleho domu vláda americký postoj k parížskej dohode ešte len skúma.

Americkí ochrancovia životného prostredia sa proti novej politike Bieleho domu mienia brániť. Skupina zvaná Earthjustice chce prezidentský dekrét zažalovať na súde, pretože podľa nej "ignoruje právo a vedeckú realitu". Organizácia NextGen Climate, ktorú riadi miliardár Tom Steyer, označila podľa agentúry Reuters Trumpovo nariadenie za "útok na americké hodnoty a ohrozenie životov, bezpečnosti a prosperity každého Američana".

Šéf americkej obchodnej komory Thomas Donahue naopak Trumpove zámery privítal. "Je to vítaný ústup od stratégie predchádzajúcej vlády, ktorá obmedzením pracovných príležitostí dusila ekonomiku a zdražovala energiu," povedal Donahue.


Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:17