Reuters
StoryEditor

Trumpová zmenila názor, pre otca bude pracovať oficiálne

30.03.2017, 08:05
Autor:
ČTKČTK
Plať poberať nebude.

Ivanka Trumpová sa oficiálne stane neplatenou zamestnankyňou Bieleho domu ako asistentka prezidenta. Informovala o tom agentúra AP. Trumpová pôvodne mala pre svojho otca pracovať neoficiálne. S tým však nesúhlasila rada právnych expertov, ktorí žiadali, aby bola viazaná rovnakými etickými pravidlami ako ostatní federálne zamestnanci.

Trumpová v stredu oznámila, že sa stane neplatenou zamestnankyňou Bieleho domu. Dodala, že niektorí ľudia sa obávali toho, že by mala pracovať ako poradkyňa prezidenta.

Podpora prezidenta

"Potešilo nás, že sa Ivanka Trumpová rozhodla urobiť bezprecedentný krok ako prvá dcéra a podporiť takto prezidenta," uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Trump skôr oznámil, že jeho dcéra prejde bezpečnostnou previerkou a dostane pracovňu v západnom krídle Bieleho domu, teda po jeho boku. Rada expertov na etiku však s hlavou štátu nesúhlasila.

Etické pravidlá

Niekoľko právnych expertov a pozorovateľov vlády minulý týždeň poslalo do Bieleho domu list, v ktorom žiadali, aby sa Ivanka Trumpová nestala poradkyňou prezidenta, bez toho aby bola oficiálne zamestnaná Bielym domom. Ako zamestnankyňa Bieleho domu, je totiž viazaná radom etických pravidiel, ktoré napríklad zakazujú konflikt záujmov.

Trump povedal, že by jeho dcéra tieto pravidlá dodržiavala dobrovoľne.

Moment príčetnosti?

Medzi ľuďmi, ktorí list podpísali, bol napríklad etický poradca bývalého prezidenta Baracka Obamu Norman Eisen. V reakcii na to, že sa Trumpová stane oficiálnou zamestnankyňou Bieleho domu povedal, že sa "pre zmenu po etickej  pohrome sa Biely dom prebral. Dúfajme, že nejde o izolovaný moment príčetnosti".

Právny zástupca Trumpovej Jamie Gorelick povedal, že prezidentova dcéra poskytne svoje finančné údaje, tak ako ostatní federálni zamestnanci a bude viazaná rovnakými etickými pravidlami.

Právo veta

Trumpová naďalej vlastní svoju módnu značku, ale každodenné vedenie firmy nechala na iných. Spoločnosť nebude uzatvárať dohody s cudzími štátmi a Trumpová bude môcť vetovať návrhy nových obchodných partnerov.

V rámci Trump organization sa Trumpová vzdala role vo vedení organizácie a bude jej vymeraný stály plat miesto podielu na zisku.

01 - Modified: 2024-04-12 15:19:10 - Feat.: - Title: O život prišli dvaja generáli. Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, tvrdí Biely dom 02 - Modified: 2024-04-10 05:11:52 - Feat.: - Title: Je to nezmysel. Biely dom odmietol ruské vyšetrovanie podpory terorizmu zo strany Západu 03 - Modified: 2024-04-01 21:02:00 - Feat.: - Title: Izraelské kroky k zákazu al-Džazíry sú znepokojujúce, reaguje Biely dom 04 - Modified: 2024-03-28 17:08:48 - Feat.: - Title: Biely dom označil tvrdenia Kremľa o útoku pri Moskve za šírenie nezmyslov 05 - Modified: 2024-03-22 16:32:03 - Feat.: - Title: Biely dom odsúdil raketové útoky Ruska na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:11