StoryEditor

USA chcú zabrániť ruskému vetu

13.03.2003, 23:00

Američania chcú pri rozhodovaní o novej rezolúcii BR OSN v otázke Iraku Rusko prinútiť, aby sa zdržalo hlasovania. "Ak by Moskva rezolúciu vetovala, pravdepodobne by došlo k narušeniu rusko-amerických vzťahov, uviedol americký veľvyslanec v Rusku Alexander Vershbow v rozhovore pre denník Izvestija. Naznačil, že má na mysli zrušenie spolupráce v energetike a vo vesmírnom výskume, ako aj zníženie amerických investícií, k čomu by mohlo dôjsť, ak by došlo v otázke Iraku k zásadným odlišnostiam v názoroch. Veľvyslanec preto požiadal Rusko o zmenu kurzu. "Je veľký rozdiel medzi vetom a zdržaním sa. Americký ľud a kongres by také niečo interpretoval veľmi odlišne. A Rusko ešte má šancu na zváženie."
Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že každý štát, ktorý použije v irackej otázke veto, musí počítať s následkami. "Zatiaľ sme sa nerozhodli, akého druhu by tieto konzekvencie boli -- ale nasledovali by," povedal vysokopostavený pracovník ministerstva pre nemecký denník Handelsblatt.
Na druhej strane kongres už v utorok oznámil, že existujúce americké obchodné sankcie voči Rusku by mohol odstrániť, ak by Moskva nepoužila právo veta. Obmedzenia známe ako Jacksonova a Vanikova klauzula pochádzajú ešte z čias, keď Sovietsky zväz bránil emigrácii Židov. "To je číra panika Američanov. Zistili, že informačnú vojnu prehrali," odmietol americké hrozby predseda Ruskej rady pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Sergej Karaganov. Rusko nemožno v irackej otázke vydierať. "Existujúca technická spolupráca medzi nami je totiž tak či onak len symbolická a jej zastavenie by neprinieslo nijaké ekonomické škody."
Ako je známe, ruský prezident Vladimír Putin sa v rozhovore s britským premiérom Tonym Blairom vyslovil za predĺženie mandátu zbrojných inšpektorov a za intenzifikáciu ich práce. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Georgij Mamedov v tejto súvislosti dodal: "Rusko sa nezúčastní na plánoch zmeny systému v Iraku." (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 03:27