StoryEditor

Konvent dokončuje európsku ústavu

26.05.2003, 00:00

Prezídium Konventu o budúcnosti EÚ dokončuje v týchto dňoch prvý ucelený návrh európskej ústavy, ktorej prvú časť by dnes mali zverejniť. O celom texte sa bude diskutovať na plenárnom zasadnutí v Bruseli v piatok a sobotu. Taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorého krajina bude v druhom polroku predsedať EÚ, medzitým naznačil, že tzv. medzivládna konferencia, ktorá o znení ústavy definitívne rozhodne, sa začne v októbri v Ríme. Podľa informácií z prezídia trvá šéf Konventu Valéry Giscard d´Estaing naďalej na vytvorení postu stáleho prezidenta EÚ, hoci väčšina krajín v Konvente je proti tejto myšlienke. Giscard tiež chce zachovať svoj návrh na zníženie počtu členov Európskej komisie na 15, čo by znamenalo, že v budúcnosti v nej nebude plnoprávne zastúpená každá členská krajina. Okrem 15 "riadnych" komisárov by v EK podľa tohto návrhu pôsobilo ešte 15 "vicekomisárov" bez hlasovacieho práva. Z ďalších informácií, ktoré prenikajú do médií z neverejných zasadaní prezídia, vyplýva, že dnešný názov Európskej únie ostane v novej ústave nezmenený, hoci pôvodne Giscard navrhoval názvy ako Zjednotená Európa či Spojené národy európske.
Pod tlakom Veľkej Británie tiež prezídium odstránilo z článku o spoločnom postupe štátov v niektorých oblastiach slovo "federálny" a nahradilo ho slovom "komunitárny", čo však podľa pozorovateľov v podstate znamená to isté.
Prezídium tiež zatiaľ nedokončilo text preambuly, v ktorej pravdepodobne nakoniec bude odkaz na duchovné hodnoty. Aký však bude rozsah tohto odkazu a či v preambule bude priama zmienka o Bohu, sa zatiaľ nerozhodlo. Celý návrh ústavy s asi 250 článkami, ktorý má byť hotový do summitu EÚ v gréckom Solúne 20. júna, majú na diskusiu dostať delegáti Konventu na plenárnej schôdzi v piatok a v sobotu (30. -- 31. mája).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:38