StoryEditor

Svet odvracia tvár od jemenskej vojny. Krajine hrozí biblický hladomor

04.05.2017, 10:00
Autor:
(čtk)(čtk)
Podľa experta na humanitárnu pomoc je na pokraji smrti pol milióna jemenských detí a mnohé už "ticho a tragicky" umierajú vo svojich domovoch.

Jemenu hrozí hladomor biblických rozmerov. Agentúre Reuters to povedal Jan Egeland, ktorý stojí na čele Nórskej rady pre utečencov a pôsobí tiež ako poradca OSN pre humanitárnu pomoc Sýrii. K situácii v Jemene, kde sa od roku 2014 bojuje, sa vyjadril zo Saná. Podľa jeho slov hladomor hrozí siedmim miliónom ľuďom.

OSN odhaduje, že konflikt si vyžiadal životy 10-tisíc osôb. Egeland povedal, že v porovnaní so Sýriou je jemenský konflikt menší, avšak spôsobil rozsiahlu katastrofu.

"Na pokraji hladomoru je sedem miliónov ľudí, my som sa prostredníctvom Svetového programu pre výživu dostali ku 3,1 miliónu z nich. To znamená, že v apríli asi štyri milióny ľudí nedostalo nič a títo ľudia hľadia do tváre hladu. Ak budeme naďalej môcť pomáhať len časti tých, ktorí to potrebujú, budeme mať hladomor biblických rozmerov, "povedal Egeland.

Svet podľa nórskeho odborníka nevenuje jemenskej kríze dostatočnú pozornosť, okrem iného kvôli tomu, že sa tam dostane len málo novinárov alebo diplomatov. "Odchádzam odtiaľ nahnevaný na tých mužov, ktorí majú moc a zbrane, či už v Jemene alebo v hlavných mestách regiónu či sveta, a ktorí nie sú schopní zasiahnuť v tejto človekom vyvolanej kríze," povedal Egeland.

Podľa neho je na pokraji smrti pol milióna jemenských detí a mnohé už "ticho a tragicky" umierajú vo svojich domovoch. Egeland sa obrátil na USA a Britániu sa žiadosťou, aby pomohli zastaviť jemenskú vojnu. Sú spojenci Saudskej Arábie, ktorá stojí na čele koalície, ktorá bojuje na strane jemenskej vlády a prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra. Podľa Egelanda by sa mali spojiť všetky krajiny, ktoré majú vplyv, a dosiahnuť prímerie a sprostredkovať zmysluplné mierové rozhovory.

Na aprílovej konferencii získala OSN prísľub 1,1 miliardy dolárov pomoci pre Jemen, čo je asi polovica sumy potrebnej pre tento rok. Bez mimoriadnej pomoci podľa Egelanda peniaze do júla dôjdu.

Egeland povedal, že je potrebné ukončiť humanitárnu krízu a oživiť jemenskú ekonomiku. Ceny potravín sa v Jemene strojnásobili a podľa Egelanda sa chudobní na jedlo na trhoviskách môžu len pozerať, pretože na jeho kúpu nemajú. "Nie sú tam žiadne zásoby potravín, žiadne rezervy, ako tomu bolo v iných vojnových krajinách, ktoré som navštívil. Všetko ide priamo do hladných úst," povedal.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.



01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:34