Uujgurskí Turci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Dáta zo serverov čínskej polície priniesli ďalšie dôkazy o internácii Ujgurov

24.05.2022, 14:46
Autor:
TASRTASR

K zverejneniu uniknutých dát došlo v čase, keď sa na návšteve v Číne nachádza vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá plánuje pricestovať aj do Sin-ťiangu.

Dokumenty, ktoré unikli z čínskych policajných serverov, priniesli podľa odborníkov nové dôkazy o rozsahu represií a masových internácií príslušníkov ujgurskej menšiny v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny. Obsahujú tisíce fotografií a tiež prepisy oficiálnych prejavov predstaviteľov čínskej komunistickej strany.

O týchto dokumentoch v utorok informovalo medzinárodné mediálne konzorcium vrátane britskej stanice BBC, amerického denníka USA Today, nemeckého magazínu Der Spiegel či francúzskych novín Le Monde.

Tisícky materiálov

Dáta, ktoré anonymný hacker získal zo serverov polície v Sin-ťiangu, obsahujú 5 000 fotografií osôb, ktoré sú zrejme príslušníkmi etnika Ujgurov a boli vyhotovené na polícii v roku 2018.

"Je to po prvý raz, čo máme zábery ľudí odfotografovaných na policajnej stanice po zadržaní, či už za účelom registrácie, prevozu či poslania do tábora," uviedol pre noviny USA Today výskumník Adrian Zenz z nadácie Washington Victims of Communism Memorial Foundation, ktorý vydal už viacero publikácií o perzekúcii Ujgurov.

Informácie z uniknutých dokumentov podľa neho odporujú oficiálnej rétorike Pekingu, ktorý tvrdí, že Ujguri sú "dobrovoľne" posielaní do "prevýchovných táborov" fungujúcich od roku 2017.

Ako píšu USA Today, v dokumentoch sú aj vyjadrenia nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa čínskej komunistickej strany, ktorý miestnych zástupcov inštruuje, aby s Ujgurmi zaobchádzali ako so zločincami: aby ich zadržali, v prípade potreby spútali a zastrelili, ak sa pokúsia o útek.

Návšteva vysokej komisárky OSN

image

Komisárka OSN pre ľudské práva prišla do Číny. Chce zhodnotiť aj situáciu s Ujgurmi

K zverejneniu uniknutých dát došlo v čase, keď sa v Číne na kontroverznej šesťdňovej návšteve nachádza vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá plánuje pricestovať aj do regiónu Sin-ťiang.

Kritici tejto cesty sa totiž obávajú, že jej program bude do veľkej miery kontrolovaný čínskou vládou, ktorá chce komisárkinu návštevu využiť na vyvrátenie údajných "dezinformácií" o represiách voči Ujgurom.

Ľudskoprávni aktivisti a výskumníci tvrdia, že okrem masovej internácie Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín moslimského vierovyznania čínske orgány v Sin-ťiangu vykonávajú aj nútené sterilizácie, organizujú nútené práce a ničia ujgurské kultúrne dedičstvo. Čína tieto obvinenia dôrazne odmieta.

01 - Modified: 2022-05-23 15:01:56 - Feat.: 1 - Title: Komisárka OSN pre ľudské práva prišla do Číny. Chce zhodnotiť aj situáciu s Ujgurmi 02 - Modified: 2022-05-24 13:04:13 - Feat.: 1 - Title: Obilie z Ukrajiny vyvezie ozbrojený konvoj lodí, navrhujú Briti. Ako zareaguje Rusko? 03 - Modified: 2022-05-24 09:43:40 - Feat.: 1 - Title: Putinova vojna spôsobila vo svete historické zmeny: Toto je sedem z tých najdôležitejších 04 - Modified: 2022-05-24 07:54:50 - Feat.: 1 - Title: Kyjev je pripravený na výmenu zajatcov; Zelenskyj žiada vyvinutie tlaku na Rusko 05 - Modified: 2022-05-23 19:44:32 - Feat.: 1 - Title: Prenos vírusu opičích kiahní z človeka na človeka sa dá zastaviť, myslí si WHO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 18:11