StoryEditor

Navrhovať Ukrajine, aby sa vzdala časti územia, podľa Zelenského zaváňa novodobým Mníchovom

26.05.2022, 12:31
Autor:
ČTKČTK

Politici, ktorí radia Ukrajine, aby sa vzdala okupovaných území, podľa Zelenského neberú do úvahy osud miliónov Ukrajincov, ktorí v týchto oblastiach žijú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol názor niektorých západných politikov a komentátorov, ktorí Kyjevu odporučili postúpiť územia okupované Ruskom výmenou za mierovú dohodu. Zelenskyj to povedal vo svojom nočnom videu.

Návrat dilemy z 1938

Porovnal to so snahami britských a francúzskych politikov, ktorí v roku 1938 schválili pripojenie časti československého pohraničia k Nemecku v nádeji, že to zabráni novej vojne, uviedla agentúra AP.

Politici, ktorí radia Ukrajine, aby sa vzdala okupovaných území, podľa Zelenského neberú do úvahy osud miliónov Ukrajincov, ktorí v týchto oblastiach žijú.

Podľa neho nad ukrajinskými záujmami nesmie prevážiť vôľa tých, ktorí sa ponáhľajú, aby sa mohli znovu stretávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Vždy musíme myslieť na ľud a pamätať si, že hodnoty nie sú len slová," uviedol Zelenskyj.

image

Analytik: Francúzsko s Nemeckom ovláda biznis. Čaká Ukrajinu „nový Mníchov“?

Ukrajinský prezident sa napríklad vymedzil proti americkému denníku The New York Times, ktorý minulý týždeň napísal, že rokovania o mieri si zo strany Kyjeva zrejme vyžiadajú tvrdé ústupky.

"The New York Times možno písal niečo podobné aj v roku 1938," povedal Zelenskyj.

Tiež kritizoval vystúpenie bývalého amerického ministra zahraničia Henryho Kissingera, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že Ukrajina by mala prijať ruskú okupáciu Krymu.

"Vyvoláva to pocit, že pán Kissinger nemá vo svojom kalendári rok 2022, ale 1938," povedal ukrajinský prezident s ďalšou narážkou na Sudety a Mníchovskú dohodu.

Chcú bojovať, treba, aby mali čím

Volodymyr Zelenskyj tiež vyzval na ďalšie dodávky zbraní Ukrajine, a to "bez obmedzení". V stredu agentúra DPA informovala, že medzi krajinami NATO vznikla neformálna dohoda nedodávať Kyjevu bojové lietadlá a tanky západnej výroby.

Štáty Severoatlantickej aliancie nechcú dodávať Ukrajine tento druh zbraní z obáv, že by Moskva mohla považovať takýto krok za vstup do vojny a pripraviť naň vojenskú odozvu.

Podľa Zelenského Ukrajina teraz čelí jednému z najkrutejších útokov ruskej armády, ktorá má v niektorých oblastiach prevahu nad ukrajinskými jednotkami v počte vojakov aj techniky.

image

Čečenský vodca Kadyrov opäť desí svet. Vraj je pripravený zaútočiť už aj na Poľsko

V stredu večer ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruská armáda sústreďuje svoje hlavné sily na postup smerom k mestu Bachmut v Doneckej oblasti a ostreľova mestá v Luhanskej oblasti.

Podľa generálneho štábu však ruské jednotky naďalej zaznamenávajú straty techniky a vojakov, čo podľa ukrajinského velenia dokazuje veľký počet zranených ruských vojakov umiestnených v zdravotníckych zariadeniach pri hraniciach s Ukrajinou.

Šéf severodoneckej vojensko-civilnej administratívy Oleksandr Strjuk uviedol v noci na dnes podľa portálu The Kyiv Independent, že mesto Severodoneck nie je stále obkľúčené ruskými vojskami.

Čelí však intenzívnemu ostreľovaniu ruského delostrelectva, ktoré viedlo k obetiam medzi civilistami aj príslušníkmi domobrany.

"Tvrdenie, že mesto je v obkľúčení, je mylné," vyhlásil Strjuk. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti, kde Severodoneck leží, Serhija Hadaja je pod kontrolou ruských vojsk 95 percent tejto oblasti a situácia na Donbase je "mimoriadne zlá".

01 - Modified: 2022-05-26 09:10:53 - Feat.: 1 - Title: Spoznáme vôbec víťazstvo a prehru? Čo umožní Zelenskému a Putinovi deklarovať svoju výhru 02 - Modified: 2022-05-26 06:20:33 - Feat.: 1 - Title: Rusko v Donbase ostreľovalo 40 miest a dedín, Zelenskyj žiada Západ o zbrane 03 - Modified: 2022-05-24 13:42:42 - Feat.: 0 - Title: Mikloš o vojne na Ukrajine: Neúčinné sankcie? Zlom príde koncom leta, Rusko sa vráti do 80. rokov 04 - Modified: 2022-05-24 14:44:41 - Feat.: 1 - Title: Satelitné snímky ukazujú ruské lode naložené zrejme ukrajinským obilím, píše CNN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:43