Ilustračná foto. Transparent ruského prezidenta Vladimira Putina počas protestu pred maďarským veľvyslanectvom vo Varšave. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Časť poslancov vo Vladivostoku kritizovala vojnu na Ukrajine. Vyviedli ich zo sály

27.05.2022, 14:20
Autor:
ČTKČTK

Poslanec Leonid Vasjukevič, bez ohľadu na pokusy prerušiť ho, prečítal výzvu smerom k prezidentovi Putinovi s požiadavkou okamžitého stiahnutia vojsk z ukrajinského územia, uviedol vladivostocký portál.

Niekoľko opozičných komunistov v sneme Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe vystúpilo s požiadavkou ukončiť "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine.

Výsledkom bolo, že dotyčných komunistov v regionálnom parlamente zbavili slova a práva hlasovať. O prípade dnes informoval vladivostocký server Vl.ru, odkiaľ sa správa dostala aj do celoštátnych médií.

Gubernátor obvinil dotyčných poslancov, že "špinia" ruskú armádu. Od kolegov, "hanobiacich česť strany", sa dištancovali ďalší komunistickí poslanci.

Výzva na okamžité stiahnutie vojsk

Počas diskusie o programe rokovania si slovo zobral komunistický poslanec Leonid Vasjukevič. Bez ohľadu na pokusy Gubernátora a ostatných poslancov, ktorí sa ho snažili prerušiť, prečítal výzvu smerom k prezidentovi Putinovi. 

V ňom žiadal okamžité stiahnutie vojsk z ukrajinského územia, uviedol vladivostocký portál.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusku dochádzajú drony, zinscenuje útok na svoje pohraničie, varujú experti

"V nadväznosti na rozhodnutie posledného zasadnutia, kedy sme prijali súbor opatrení na podporu rodín zabitých vojakov, sme ako skupina poslancov zostavili nasledujúcu výzvu k prezidentovi Ruskej federácie," povedal Vasjukevič na úvod.

Poslancovo vystúpenie sa pokúšal ukončiť predseda snemu, ale Vasjukevič pokračoval v čítaní vyhlásenia. Vypli mu mikrofón, ale aj tak sa nenechal prerušiť.

"Uvedomujeme si, že pokiaľ naša krajina neukončí vojenskú operáciu, bude sirôt ešte viac. Počas vojnovej operácie sa z ľudí stávajú invalidi, a sú to mladí ľudia, ktorí by mohli priniesť obrovský úžitok našej krajine," vyhlásil poslanec.

"Požadujeme bezodkladne stiahnutie vojsk Ruskej federácie," povedal s tým, že ide o požiadavku poslancov Vasjukeviča, Kočugovovej, Sustova a Šulga. Posledne menovaný, Gennadij Šulga, ako jediný rečníkovi zatlieskal.

Vyvedení zo sály, zbavení hlasu

Reakcia gubernátora Prímorského kraja bola okamžitá: Oleg Kožemjako žiadal, aby narušiteľa zbavili slova a vyviedli zo sály a rovnaké opatrenia uplatnili aj voči Šulgovi.

"Vyveďte ich zo sály za to počínanie, ktoré špiní ruskú armádu a našich obrancov bojujúcich proti nacizmu. Zbavte ich slova. Jedného aj druhého," rozčúlil sa gubernátor.

image

Putin mal na prípravu vojny miliardy. S takým príjmom vyzerá jeho úsilie amatérsky, hovorí poľský minister

Kožemjako bol dnes v regionálnom parlamente, aby predniesol správu o činnosti exekutívnych orgánov v uplynulom roku.

Šulga naopak vykrikoval, že Vasjukeviča zvolil ľud za poslanca, a že by mali počuť, čo hovorí zástupca ľudu, a že gubernátor ani nie je poslancom.

Žiadne námietky však nepomohli. Zaznel návrh hlasovať o tom, že zbavia slova "týchto našich, bohužiaľ, kolegov". Návrh podporilo 27 poslancov, proti ich bolo päť a traja sa zdržali.

Hanba pre komunistickú stranu

Nakoniec sa o slovo prihlásil vodca komunistov v regionálnom sneme Anatolij Dolgačov a od kolegov sa dištancoval.

"Chcem povedať, že to nebolo dohodnuté s poslaneckým klubom. Politicky to vyhodnotíme a voči tým, ktorí sú v strane, prijmeme najtvrdšie opatrenia. Takýmito vyhláseniami hanobíte česť komunistickej strany," vyhlásil.

Od podpisov pod výzvou k Putinovi sa vzápätí dištancovali Alexander Sustov a Natalja Kočugovová. Uviedli, že vyhlásenie ani nevideli, nieto, aby sa pod neho podpísali.

Komunisti sú vo federálnom parlamente oficiálne v opozícii, ale vo všetkých kľúčových otázkach podporujú Kremeľ, podobne ako ďalšie strany parlamentnej opozície.

01 - Modified: 2022-05-27 09:29:01 - Feat.: 1 - Title: Rusku už nezostáva čas. Ukrajinci prejdú do protiútoku, hovorí niekdajší generál NATO 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-05-26 18:27:22 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina vyzýva na dodávky ďalších zbraní. Lavrov hovorí o nepriateľskej eskalácii 04 - Modified: 2022-05-26 15:48:09 - Feat.: 1 - Title: Invázia mala prekaziť jadrový útok. Alebo raketový? Ani ruské médiá sa na tom nezhodnú 05 - Modified: 2022-05-26 14:12:42 - Feat.: 1 - Title: Korčok: Postoj Maďarska zužuje priestor na spoluprácu V4 v zahraničných otázkach
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:03