Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Erdogan rokoval so Stoltenbergom o rozšírení NATO, zopakoval svoje požiadavky

03.06.2022, 20:58
Autor:
ČTKČTK

Štokholm a Helsinki podľa neho musia prestať "podporovať terorizmus" alebo zrušiť obmedzenia vývozu zbraní do Turecka,

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes rokoval po telefóne s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom o rozšírení NATO. Telefonát však v rokovaniach o vstupe Švédska a Fínska do bloku nepriniesol žiadny prelom a Erdogan zopakoval šéfovi NATO svoje predchádzajúce požiadavky. Štokholm a Helsinki podľa neho musia prestať "podporovať terorizmus" alebo zrušiť obmedzenia vývozu zbraní do Turecka, informovala agentúra Reuters.

"Obe krajiny musia preukázať, že prestali podporovať terorizmus, odvolali sankcie proti Turecku a sú pripravené prejaviť aliančnú solidaritu," uviedla kancelária tureckého prezidenta.

Ankara tvrdí, že Švédsko a Fínsko podporujú "teroristické skupiny". Tak označuje Turecko niektoré kurdské organizácie, napríklad Stranu kurdských pracujúcich či priaznivcov klerika Fethullaha Gülena, ktoré turecké úrady považujú za strojcu neúspešného vojenského puča v roku 2016.

image

NATO by malo zvážiť "de facto" členstvo Ukrajiny, uviedol na Globsecu Oleksij Reznikov

Vo štvrtok Turecko vyzvalo spojencov v NATO, aby postupovali v zhode v boji proti terorizmu. Apel prichádza v čase, keď Ankara zvažuje nové vojenské ťaženie v severnej Sýrii, ktoré dnes v denníku El País označil hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin za "protiteroristickú operáciu". Turecké plány kritizovali napríklad USA a vo štvrtok sa voči nim vymedzilo aj Rusko.

Podľa Kalina "teroristické skupiny" v oboch škandinávskych krajinách regrutujú nových členov, zhromažďujú peniaze a vedú propagandu proti Turecku. Hovorca tiež poukázal na to, že obe krajiny zamietli desiatky žiadostí o vydanie údajných členov do Turecka. "Až uvidíme vývoj v našich žiadostiach, tak (prístupový) proces postúpi ďalej," uviedol.

image

Turecko má zaregistrovaný nový názov. Krajina nechce zdieľať meno s moriakom

V stredu Stoltenberg uviedol, že Severoatlantická aliancia s Tureckom rokuje. "Všetci spojenci v NATO sú pripravení si sadnúť a prediskutovať tieto obavy, a to vrátane hrozby, ktorú pre Turecko predstavuje PKK," uviedol Stoltenberg s tým, že Turecko patrí medzi štáty NATO, ktoré čelili najväčšiemu počtu teroristických útokov.

Švédsko a Fínsko podali oficiálnu žiadosť o vstup do NATO v máji. Urobili tak kvôli rastu bezpečnostných obáv v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:33