StoryEditor

Turecko má zaregistrovaný nový názov. Krajina nechce zdieľať meno s moriakom

02.06.2022, 11:39
02.06.2022, 21:42
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Premenovanie potvrdil tureckej štátnej agentúre Anadolu hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Zmena názvu nadobudla platnosť hneď po obdržaní žiadosti," uviedol.

Organizácia Spojených národov zaregistrovala nový oficiálny názov Turecka. Ankara totiž požiadala o zmenu anglického slova Turkey na Türkiye, uviedla dnes agentúra EFE. Podľa tureckej vlády nový názov z turečtiny lepšie vystihuje národné hodnoty.

Podľa tureckých médií je však hlavným dôvodom registrovanej zmeny to, že v angličtine má toto slovo viacero významov.

Bolo skôr Turecko či moriak?

V slovenčine konotáciu medzi Tureckom a moriakom nebadať. V jeho doterajšom uznávanom názve v angličtine však bila do očí dlhodobo. Slovo "turkey" v ňom totiž označuje nielen krajinu polmesiaca, ale aj moriaka.

Termín Turkey sa začal používať na označenie „krajiny okupovanej Turkami“ už od roku 1300. Ako spomína internetový slovník dicionary.com, túto terminológiu použil už aj anglický básnik Geoffrey Chaucer v knihe The Book of the Duchess (1368).

Vták, ktorý je pôvodom z amerického kontinentu a je aj symbolom Dňa vďakyvzdania, bol po Turecku pomenovaný dodatočne. Teórií, ako k tomu došlo, je viacero.

Jedným z prítomných motívov je, že moriak pripomínal iného vtáka, ktorý bol importovaný cez turecký región.

Turci moriaka nikdy nepovažovali "za svojho" živočícha, čo vedie k ďalšej zaujímavosti. V turečtine ho nazývajú "hindi", čím jeho pôvod zase prisudzujú Indii. 

Zmenu presadzovali už predtým

Premenovanie krajiny z Turkey na Türkiye potvrdil tureckej štátnej agentúre Anadolu hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Zmena názvu nadobudla platnosť hneď po obdržaní žiadosti," uviedol.

Názov Türkiye už predtým turecká vláda používala vo svojej oficiálnej komunikácii v angličtine. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navyše nariadil tureckým firmám, aby začali používať na svojich výrobkoch označenie Made in Türkiye. Časť firiem to však robila už pred vládnym nariadením.

Podľa tureckého kabinetu nový názov lepšie reprezentuje „kultúru, civilizáciu a hodnoty národa“. Podľa tureckej tlače je však hlavným dôvodom zmeny fakt, že pôvodný názov vzbudzoval nežiaduce konotácie.

Registrácia nového názvu krajiny v databáze OSN je často dôsledkom politických zmien. Niekoľko krajín sa premenovalo po konci koloniálnych režimov.

V roku 2016 susedná Česká republika zaregistrovala do databázy OSN svoje skrátené označenie Česko. V anglickom variante to teda znamenalo zmenu z dlhého názvu Czech republic na Czechia.

01 - Modified: 2022-06-01 17:23:37 - Feat.: 1 - Title: Bývalý veľvyslanec pri NATO Valášek: Švédsko a Fínsko čelia ruskému tlaku, sú bez záruk Aliancie 02 - Modified: 2022-06-02 05:31:45 - Feat.: 1 - Title: Erdogan nebude ďalej komunikovať s gréckymi predstaviteľmi 03 - Modified: 2022-06-01 18:19:36 - Feat.: 1 - Title: Americký šéf diplomacie odhovára Turecko od vojenskej ofenzívy. Krajina sa má držať stanoveného prímeria 04 - Modified: 2022-06-01 07:43:59 - Feat.: 1 - Title: Na výročie protivládnych protestov v Turecku došlo k potýčkam a zatýkaniu 05 - Modified: 2022-06-01 07:46:46 - Feat.: 1 - Title: Popredná členka opozície v Turecku bola uväznená za urážku Erdogana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:15