Príslušníci proruských jednotiek prechádzajú cez cestu pred odchodom ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali v obliehanej oceliarni Azovstaľ. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Výpadok dodávok ich ochromí. Ruské vojenské vybavenie stojí na západných technológiách, ukazuje výskum

04.06.2022, 07:52
Autor:
ČTKČTK

Pokročilé ruské vybavenie funguje vďaka mikročipom z USA. Američania sankciami dosiahli odstrihnutie Ruska od technológií, výpadky budú badateľné až na jeseň.

Vybavenie, ktoré ruská armáda používa v bojoch na Ukrajine, vychádza zo západných technológií. Vyplýva to z analýzy dvoch amerických expertov, ktorí v máji strávili viac ako týždeň na Ukrajine na pozvanie ukrajinských tajných služieb. O výskume informoval denník The New York Times.

S pomocou spájkovačiek, skrutkovačov a lúp skúmali obaja výskumníci pokročilé ruské vybavenie, ku ktorému sa počas pobytu na Ukrajine dostali.

Sankcie ich odstrihnú 

"Ruské pokročilé zbraňové a komunikačné systémy stoja na čipoch zo Západu," zhrnul závery výskumu Damien Spleeters, jeden z členov investigatívneho tímu spoločnosti CAR, ktorá zbiera dôkazy o dodávkach zbraní pri konfliktoch.

Úrad amerického prezidenta Joea Bidena aj Európska únia vo štvrtok oznámili, že rozšíria sankcie, ktoré majú Rusko odstrihnúť od západných technológií a softvérov.

image

Rusom na Ukrajine rastie chuť. Po úspechu na Donbase údajne zvažujú obnovenie útoku na Kyjev

Na otázku The New York Times, či sú obmedzenia vývozu, konkrétne počítačových čipov, pre ruskú armádu zdrvujúce, odpovedala americká ministerka obchodu Gina Raimondoová, že "bezvýhradne áno".

"Americký export (technológií) do Ruska, vrátane polovodičov, klesol od 24. februára o 90 percent. Takže áno, to je zdrvujúce," uviedla.

Hoci zástupcovia Spojených štátov vrátane Bieleho domu hovoria o sankciách ako o úspešných, experti sú skôr skeptickí.

"Zatiaľ nevidíme veľa dôkazov pre to, že by Rusko malo v obrannom sektore problémy," povedal Michael Kofman, riaditeľ odboru ruských štúdií na výskumnom inštitúte CNA v Spojených štátoch.

Stopy sa snažili zakryť 

Podľa Márie Snegovayaovej z Univerzity George Washingtona pocíti Rusko nedostatok kľúčových technológií a súčiastok na jeseň, keď jeho firmám a továrňam začnú dochádzať zásoby.

Stopy západných technológií objavil investigatívny tím na ruských motoroch, mikročipoch, anténach aj plošných spojoch. Pri prvých dvoch čipoch, ku ktorým sa výskumníci dostali, boli podľa Spleetersa zrejmé pokusy o zamaskovanie ich pôvodu. Z ich povrchu boli opatrne odstránené výrobné značky.

image

Ukrajinu čaká európska budúcnosť, Rusko život za železnou oponou, vyhlásil ukrajinský premiér

"Tretí čip pochádzajúci z ruskej vysielačky sa však ruským cenzorom prekĺzol. Bol rovnaký ako prvý dva a bolo na ňom zrejmé, že bol vyrobený v Spojených štátoch," opisujú The New York Times závery práce investigatívcov.

Ruská armáda je zatiaľ schopná do istej miery reštrikcie na dovoz technológií obchádzať vďaka súkromným distribútorom, podvodným spoločnostiam a tretím štátom, uviedol Spleeters, ktorý tiež poznamenal, že ruské spoločnosti "si užívali prístup k západným technológiám po desaťročia".

Podľa Snegovayaovej sa dá očakávať, že výpadky v ruskej produkcii o sebe dajú v budúcnosti viac vedieť. "Otázkou ale je, či si ruské spoločnosti dokážu nájsť náhradu," hovorí výskumníčka.

01 - Modified: 2022-06-03 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusom na Ukrajine rastie chuť. Po úspechu na Donbase údajne zvažujú obnovenie útoku na Kyjev 02 - Modified: 2022-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Antropológ Stanislav Komárek: Sme účastníkmi najväčšieho sociologického experimentu všetkých čias 03 - Modified: 2022-06-03 20:19:37 - Feat.: 1 - Title: Putin: Najjednoduchším riešením je vyvážať ukrajinské obilie cez Bielorusko 04 - Modified: 2022-06-03 17:19:38 - Feat.: 1 - Title: Heger: Rusko terorizuje štáty, ktoré s vojnou na Ukrajine nič nemajú
01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 03 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 04 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 05 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:43