Snímka prevzatá z Najvyššieho súdu samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorá ukazuje britského občana Shauna Pinnera odsúdeného na smrť. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko chce využiť cudzincov odsúdených na smrť ako rukojemníkov a vyvíjať tlak na Západ, tvrdí Kyjev

10.06.2022, 13:28
Autor:
nasinasi

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra súdny proces s odsúdenými dobrovoľníkmi z Británie a Maroka dáva Rusku výhodu pri vyjednávaní s krajinami Západu, ktoré vo vojne stoja na strane Ukrajiny.

Rusko chce využiť dvoch Britov a Maročana odsúdených na smrť ako „rukojemníkov“, aby mohlo vyvíjať tlak na Západ pri mierových rokovaniach.

Podľa denníka The Guardian to uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, podľa ktorého Kyjev koordinuje svoj postup s Britmi, USA a Európskou úniou. 

Vadym Denysenko uviedol: "Súdny proces s cudzincami zvyšuje stávku v rokovaniach s Ruskom. Ruská federácia odsúdencov používa ako rukojemníkov, aby tým vyvíjala tlak na svet".

Súd v neuznanej Doneckej ľudovej republike odsúdil vo štvrtok troch mužov na trest smrti za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus na Ukrajine. 

image

Zajatých Britov poslali na Donbase na smrť. Vykonštruovaný proces, zúri Londýn

Rozsudok má byť vykonaný zastrelením, muži sa však plánujú proti rozhodnutiu odvolať. V prípade, že by s ním uspeli, im môže byť trest znížený na 25 rokov alebo doživotie.

Podľa ruských úradov by sa Spojené kráľovstvo vo veci dvoch britských občanov bojujúcich v ukrajinských ozbrojených silách malo obrátiť na predstaviteľov separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Ruské ministerstvo zahraničia zároveň vyhlásilo, že britská reakcia na rozsudok je hysterická. Britská ministerka zahraničných vecí Trussová komentovala, že celá vec je nehoráznym porušením Ženevských dohovorov.

Na druhú stranu, ruské a ukrajinské delegácie viedli od začiatku ruskej invázie niekoľko kôl mierových rozhovorov, avšak tieto aktivity boli na viac ako mesiac zmrazené.

Jedným z dôvodov boli nálezy masakrov na civilistoch v ukrajinských mestách Buča či Irpiň, ktoré svet obleteli po odchode ruských vojsk z daných oblastí. 

01 - Modified: 2022-06-10 06:52:19 - Feat.: 1 - Title: Rodiny cudzincov odsúdených v Donecku veria v zrušenie rozsudku. Trojici hrozí trest smrti 02 - Modified: 2022-06-09 20:20:20 - Feat.: 1 - Title: Tresty smrti voči Britom a Maročanovi nie sú legitímne, tvrdí Kyjev 03 - Modified: 2022-06-09 16:40:56 - Feat.: 1 - Title: Zajatých Britov poslali na Donbase na smrť. Vykonštruovaný proces, zúri Londýn 04 - Modified: 2022-06-09 10:50:48 - Feat.: 1 - Title: Vynechal správu o stave Ruska, teraz Putin zrušil aj debatu s národom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:36