Ulica v Mariupole. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na uliciach Mariupolu ležia mŕtve telá. V meste sa šíri cholera, tvrdí tamojší starosta

10.06.2022, 20:51
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia Mariupolu pochovávajú obete vojny na dvoroch, v parkoch či na námestiach, opisuje aktuálnu situáciu starosta mesta Vadym Bojčenko.

V Mariupole sa začala šíriť cholera, povedal v rozhovore s ruskou redakciou BBC starosta mesta Vadym Bojčenko. V meste, ktoré po dlhých bojoch ovládli v máji ruské sily, sú podľa neho už desiatky prípadov tohto infekčného ochorenia.

Podľa starostu panujú v meste otrasné podmienky - nefunguje kanalizácia, obyvatelia nemajú dostatočný prístup k pitnej vode a k liekom a na uliciach ležia telá niektorých ľudí, ktorí prišli o život počas vojny.

"V meste sa už šíri cholera, úplavica a ďalšie choroby, ale tají sa to. Mesto je uzavreté v karanténe. Nikoho nepúšťajú ani do mesta, ani von, "povedal starosta.

Infekcia sa šíri rýchlo

"Táto infekcia sa šíri veľmi rýchlo. A nie sú podmienky, aby sa tomu zabránilo. Nie sú doktori, chýbajú infekčné kliniky. Naša infekčná nemocnica bola zničená aj so všetkým vybavením, doktorov povraždili," uviedol starosta.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Doklady o tom, že by bol niekto v meste s cholerou diagnostikovaný, ale nie sú, lebo nemocnica je mimo prevádzky. Podľa starostu ale "všetko nasvedčuje" tomu, že choroba sa už v meste šíri. Server Ukrajinska pravda predtým napísal, že starosta z mesta odišiel. Dôvodom malo byť to, že v meste nebol signál a Bojčenko potrebuje byť v spojení s úradmi a s vojakmi.

Pred šírením cholery v Mariupole už v máji podľa Reuters varovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Na nebezpečenstvo epidémie tohto infekčného ochorenia upozornil dnes generálny štáb ukrajinskej armády.

Na uliciach mesta sú mŕtve telá, ďalší mŕtvi boli pochovaní do provizórnych hrobov. Mesto bojuje aj s horúčavami a lejakmi, ktoré tieto provizórne hroby ničia.

Voda nie je pitná

"Obyvatelia Mariupolu pochovávali obete v dvoroch, v parkoch, na námestiach a vo svahoch. K tomu pridajte nefungujúce dodávky vody a hlavne nefungujúcu kanalizáciu. Zo všetkého sa vytvára zmes, ktorá steká do riek a studní, odkiaľ ľudia berú vodu," opísal Bojčenko.

image

Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov

Voda v studniach podľa Bojčenka nie je pitná, ale tekutiny, ktoré privážajú, nestačia pre všetkých. Ľudia na ne môžu stáť v radoch aj niekoľko dní. Ukrajinské úrady tiež nemajú možnosť do mesta dopraviť lieky, pretože Mariupol je uzavretý.

Cholera sa najčastejšie šíri v oblastiach s nevhodnými hygienickými podmienkami a pri nedostatku čistej vody. Spôsobuje ťažké hnačky a vracanie, ktoré môžu viesť k úmrtiu.

01 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela 02 - Modified: 2022-05-28 17:56:33 - Feat.: 1 - Title: Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov 03 - Modified: 2022-06-10 06:52:19 - Feat.: 1 - Title: Rodiny cudzincov odsúdených v Donecku veria v zrušenie rozsudku. Trojici hrozí trest smrti
01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:41