StoryEditor

Nepriateľ čiastočne uspel. Rusi vytlačili obrancov z centra Severodonecka, uvádza Kyjev

13.06.2022, 10:02
13.06.2022, 10:02
Autor:
ČTKČTK

Ruská armáda podľa ukrajinského generálneho štábu ostreľovala pozície obranných síl v oblastiach Lysyčansk, Severodoneck a Toškivky.

Ruské okupačné sily s podporou delostrelectva zaútočili na centrum Severodonecka na východe Ukrajiny a vytlačili z neho ukrajinské obranné jednotky.

Podľa agentúry Unian to dnes oznámil ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe z frontovej línie.

Boje v meste podľa neho pokračujú. Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky uviedlo, že v najbližších mesiacoch bude pravdepodobne patriť k rozhodujúcim faktorom pre vývoj vojny prekračovanie riek, konkrétne spomína tok Severný Doneck.

Moskva vývoj v Severodonecku nekomentovala, ale informovala o svojom raketovom útoku v Doneckej oblasti a o ďalšom útoku v Luhanskej oblasti.

Ovládajú väčšinu oblasti

"Nepriateľ, za podpory delostrelectva, podnikol útočné operácie v meste Severodoneck, čiastočne uspel, vytlačil naše jednotky z centra mesta, boje pokračujú," píše velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojom facebookovom profile.

"Delostrelecky ostreľoval pozície obranných síl v oblastiach Lysyčansku, Severodonecku, Toškivky," dodáva štáb.

Ruským inváznym silám sa podarilo vstúpiť do Severodonecka koncom mája a odvtedy sa v meste odohrávajú prudké boje.

Gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, dnes uviedol, že ruské invázne sily ovládajú 70 percent Severodonecka.

Ukrajina má podľa skorších vyhlásení Serhija Hajdája stále pod kontrolou priemyselnú oblasť a chemickú fabriku, kde sa podľa jeho dnešného vyjadrenia pred ťažkým ruským ostreľovaním skrýva asi 500 civilistov vrátane 40 detí.

Pri neustálom ostreľovaní je hromadná evakuácia nemožná, armáde sa darí odviesť niekoľko ľudí denne, uviedol gubernátor podľa ruskojazyčného webu stanice BBC. Tá zároveň poznamenala, že tvrdenia predstaviteľov bojujúcich strán nemôže v priebehu bojov overiť.

Hajdaj zároveň v nedeľu uviedol, že ruské sily zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom, čím odrezali možnú evakuačnú cestu v autách pre civilistov, napísal denník The Guardian, podľa ktorého v súčasnosti stoja z troch mostov iba dva.

image

Rusi zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom, tvrdí Kyjev

Odrážajú útoky

"Okupačné sily sa sústreďujú na ofenzívne operácie s cieľom obkľúčiť našich vojakov v Severodonecku a Lysyčansku a zablokovať logistické cesty z Bachmutu," uvádza ďalej ukrajinský štáb, podľa ktorého Ukrajinci za posledný deň odrazili ruské útoky v dvoch smeroch v tomto regióne.

Eduard Basurin, zástupca proruských separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike, dnes podľa agentúry TASS vyhlásil, že ukrajinskí vojaci sú v Severodonecku zablokovaní, a tvrdí, že bol zničený posledný most spájajúci mesto s Lysyčanskom.

"Severodoneck je fakticky zablokovaný po tom, čo včera (v nedeľu) vyhodili do povetria posledný most, ktorý spájal (mesto) s Lysyčanskom. Tie ukrajinské vojenské jednotky, ktoré sa tam nachádzajú, zostali (v Severodonecku) navždy, "povedal novinárom Basurin.

"Majú dve možnosti: Nasledovať príkladu svojich spolubojovníkov a vzdať sa, alebo zomrieť," dodal.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Moskva opäť spomína zničenie zbraní

Moskva dnes podľa agentúry Interfax ohlásila, že ruské letectvo podniklo raketový úder blízko železničnej stanice Udačne v Doneckej oblasti a zničilo veľké množstvo zbraní ukrajinskej armády, vrátane tých, ktoré Kyjevu poskytli Spojené štáty a krajiny Európskej únie.

image

Zničili sme rozsiahly sklad zbraní zo Spojených štátov a Európy, tvrdia Rusi

"Okrem toho bolo zničené dočasné miesto nasadenia zahraničných žoldnierov pri Fedorovke v Luhanskej ľudovej republike," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s odvolaním sa na názov samozvaného proruského separatistického útvaru v Luhanskej oblasti a ukrajinskú obec Fedorivka.

Povstalecká tlačová agentúra DAN dnes s odvolaním sa na miestne úrady oznámila, že ukrajinské delostrelecké ostreľovanie zasiahlo trh v Donecku, ktorý je pod kontrolou proruských separatistov. Zomreli najmenej traja ľudia a ďalší štyria sú zranení, píše agentúra.

Vyhlásenia bojujúcich strán o vývoji na fronte nemožno nezávisle overiť.

"Aby Rusko v súčasnej operačnej fáze svojej ofenzívy na Donbase dosiahlo úspech, bude musieť dokončiť ambiciózne obchvatné akcie, alebo vykonať útočné prechody cez rieku (Severný Doneck)," píše britský rezort obrany vo svojej pravidelnej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine.

"Ukrajinským silám sa často darí búrať mosty ešte predtým, ako sa stiahnu, zatiaľ čo Rusko má problémy so zavedením komplexnej koordinácie potrebnej na úspešné prevedenie rozsiahlych prechodov riek pod paľbou," konštatuje Londýn.

image

Toxický Putin. Od Ruska sa odvracajú už aj tradiční spojenci

01 - Modified: 2022-06-12 20:28:32 - Feat.: 1 - Title: Rusi zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom, tvrdí Kyjev 02 - Modified: 2022-06-12 15:17:00 - Feat.: 1 - Title: Briti odsúdení v Donecku na trest smrti milosť nedostanú, povedali separatisti 03 - Modified: 2022-06-12 06:41:51 - Feat.: 1 - Title: V Severodonecku zúria boje, Ukrajina má však stále pod kontrolou chemickú továreň 04 - Modified: 2022-06-11 18:01:21 - Feat.: 1 - Title: Gubernátor Luhanskej oblasti: Boje v Severodonecku pokračujú nepretržite, vznikajú požiare
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:28