Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zelenskyj vyzval Nemecko, aby sa neobávalo Ruska a podporilo Ukrajinu

13.06.2022, 21:59

Šéfovi nemeckej vlády podľa agentúry Reuters vytkol, že sa príliš obáva možných dôsledkov, ktoré by mal tento krok na vzťahy Berlína s Moskvou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes požiadal nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby ukázal, že plne podporuje Kyjev v jeho boji proti ruskej invázii. Šéfovi nemeckej vlády podľa agentúry Reuters vytkol, že sa príliš obáva možných dôsledkov, ktoré by mal tento krok na vzťahy Berlína s Moskvou.

Zelenského komentár, ktorý predniesol v rozhovore s nemeckou verejnoprávnou televíziou ZDF, prichádza v čase špekulácií, že by Scholz mohol vo štvrtok podniknúť svoju prvú cestu do Kyjeva od začiatku vojny.

"Od kancelára Scholza potrebujeme istotu, že Nemecko podporuje Ukrajinu," povedala hlava ukrajinského štátu. "On a jeho vláda sa musí rozhodnúť: nemôže existovať kompromis medzi Ukrajinou a vzťahmi s Ruskom," dodal Zelenskyj.

image

Scholz: Nemecko chce posilniť svoju vojenskú rotu na Slovensku a dodať mu moderný systém protivzdušnej obrany

Taliansky denník La Stampa uviedol, že kancelár Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi spoločne navštívia Kyjev vo štvrtok 16. júna, hoci úrady to aj z bezpečnostných dôvodov nijako nekomentujú. Cesta do Kyjeva by podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mohla znamenať, že dodanie sľubovaných ťažkých zbraní z Nemecka na Ukrajinu sa blíži. Nemecko zatiaľ žiadnu z týchto správ nepotvrdilo.

Prvá rada francúzskeho veľvyslanectva v Kyjeve Bruno Caussanel podľa ukrajinskej tlače uviedol, že Emmanuel Macron má navštíviť Kyjev v stredu 15. júna, po návšteve Moldavska.

Nemecko, Francúzsko a Taliansko čelia kritike Ukrajiny a ďalších západných krajín, že poskytovanie vojenskej podpory Kyjevu odďaľujú a dávajú prednosť vlastnej prosperite pred slobodou a bezpečnosťou Ukrajiny.

Scholz, rovnako ako Macron a Draghi, tieto obvinenia odmieta. Až doteraz Scholz odmietal návštevu Kyjeva s tým, že tam pôjde, až bude mať niečo konkrétne na oznámenie. Medzi vládnymi koaličnými partnermi Scholzových sociálnych demokratov (SPD) podľa Reuters narastá frustrácia z toho, čo označujú za nedostatok jeho vodcovstva v otázke Ukrajiny.

Scholz dnes novinárom povedal, že Nemecko posiela Ukrajine niektoré z najmodernejších mobilných delostreleckých systémov na svete. Dodávky však podľa neho vyžadujú čas, pretože Nemecko musí najprv vycvičiť ukrajinské posádky na ich používanie.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:26