Škótska premiérka Nicola Sturgeonová počas tlačovej konferencie 14. júna 2022 v Edinburghu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Škótska premiérka chce nové referendum o nezávislosti od Británie

14.06.2022, 21:18
Autor:
TASRTASR

Škóti v referende v roku 2014 rozhodli o zotrvaní v Spojenom kráľovstve. Sturgeonová však tvrdí, že na nové referendum je "nespochybniteľný mandát", a to najmä z dôvodu odchodu Británie z Európskej únie

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v utorok oznámila iniciatívu za nové referendum o nezávislosti Škótska od Británie.

Škóti v referende v roku 2014 rozhodli o zotrvaní v Spojenom kráľovstve. Sturgeonová však tvrdí, že na nové referendum je "nespochybniteľný mandát", a to najmä z dôvodu odchodu Británie z Európskej únie.

Ako zdôraznila, Škótsko – ktoré v britskom referende v roku 2016 väčšinovo hlasovalo proti brexitu – by si ako "nezávislá krajina mohlo určovať svoje vlastné smerovanie".

image

Dánsko a Škótsko oznámili prvé prípady opičích kiahní

"Stojíme pred zásadnou otázkou: zostaneme naviazaní na ekonomický model Spojeného kráľovstva, ktorý nás predurčuje na relatívne slabé hospodárske a sociálne výsledky, ktoré sa mimo Európskej únie pravdepodobne nezlepšia, alebo namiesto toho zdvihneme zrak a vezmeme si inšpiráciu z porovnateľných krajín po celej Európe?" nastolila otázku škótska premiérka.

Podľa britskej legislatívy musí uskutočnenie referenda v Škótsku schváliť ústredná vláda v Londýne. Britský premiér Boris Johnson však opakovane zamietol Sturgeonovej požiadavky na zorganizovanie ďalšieho hlasovania.

Sturgeonová tvrdí, že Škótsko sa musí posunúť vpred aj bez súhlasu Londýna, keďže Škóti vo vlaňajších regionálnych voľbách  "absolútnou väčšinou" podporili nezávislosť.

image

Lochnesská príšera: Neexistujúce zviera zarobí na turistoch desiatky miliónov ročne

Premiérka v utorok predstavila dokumenty, ktoré porovnávali Škótsko s desiatimi podobnými európskymi krajinami vrátane Belgicka, Írska, Holandska či Švédska.

Poukázala, že tieto krajiny dosahujú lepšie hospodárske i sociálne výsledky než Británia. Sturgeonová plánuje v nasledujúcich mesiacoch zverejniť ďalšie štúdie, ktoré sa budú zaoberať menovými otázkami, verejnými financiami, členstvom v EÚ, obchodom, obranou i bezpečnosťou.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:39