StoryEditor

Je absolútne nevyhnutné s Putinom hovoriť, vyhlásil Scholz po príchode z Kyjeva

17.06.2022, 23:16
Autor:
ČTKČTK

Podľa nemeckého kanceláre musia byť rozhovory s ruským prezidentom jasné: "Nebude žiadny nadiktovaný mier. A ak si myslíte, že môžete ukradnúť územie a potom dúfať, že sa časy zmenia a veci sa opäť vrátia k normálu, ste na omyle."

Je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom. V rozhovore s televíziou agentúry DPA to dnes povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Dodal, že tak bude naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Šéf nemeckej vlády tiež ubezpečil, že ťažké zbrane sľúbené Ukrajine dorazia včas. Líder nemeckej konzervatívnej opozície Friedrich Merz (CDU) však sociálneho demokrata Scholza (SPD), ktorý vo štvrtok navštívil Kyjev, kritizoval okrem iného za to, že nesľúbil ďalšie dodávky zbraní.

Podľa neho nefunguje ani výmenná dohoda o dodávkach zbraní napríklad s Českom.

image

Pokračovanie v komunikácii ho udivuje. Poľský prezident vyčíta Scholzovi a Macronovi telefonáty s Putinom

Scholz: Rokovania musia byť jasné

"Je absolútne nevyhnutné s Putinom hovoriť," povedal Scholz v rozhovore. "Ja to budem aj naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident," dodal Scholz. Je podľa neho potrebné, aby niektoré krajiny a niektoré vodcovské osobnosti s Putinom hovorili.

Podľa Scholza je tiež potrebné, aby boli tieto rozhovory s ruským prezidentom jasné. "Ja napríklad hovorím rovnaké veci, aké hovorím vám," povedal Scholz jednej novinárke ohľadom hovorov s Putinom a spresnil, čo ruskému vodcovi oznamuje:

"Pochopte prosím, že nebude žiadny nadiktovaný mier. A ak si myslíte, že môžete ukradnúť územie a potom dúfať, že sa časy zmenia a veci sa opäť vrátia k normálu, potom je to omyl. "

Scholz povedal, že Putina vyzýva tiež na stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a k takej dohode s Ukrajinou, ktorá bude pre Kyjev prijateľná a správna.

DPA pripomína, že Scholz si s Putinom od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát telefonoval, no po správach o masakroch civilistov s tým na niekoľko týždňov prestal.

image

Putin sa Scholzovi sťažoval na zastavené rokovania a nacistov. Ten ho vyzval na prímerie na Ukrajine

Taktiež Macron si s Putinom niekoľkokrát volal. Vo štvrtok povedal, že je za určitých podmienok pripravený aj na stretnutie so šéfom Kremľa v Moskve.

image

Macron je „za určitých podmienok“ pripravený rokovať s Putinom

Návšteva Kyjeva tento týždeň

Scholz, Macron a taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok spoločne navštívili Kyjev, kde sa k nim pripojil ešte rumunský prezident Klaus Iohannis.

Scholz sa dnes vyjadril tiež k dodávkam ťažkých zbraní prisľúbených Nemeckom na Ukrajinu. Podľa neho dorazia včas, aby napadnutej krajine pomohli v boji o Donbas.

Zbrojársky priemysel pracuje na tom, aby mohli byť zbrane dodávané, podľa Scholza je však podstatné, aby boli ukrajinskí vojaci vycvičení na moderné systémy. "Bez výcviku nemožno zbrane použiť," povedal.

Kancelár uviedol, že vzhľadom na masívne boje na východe Ukrajiny je potrebné hlavne delostrelectvo, aby Ukrajina mohla bojovať proti dronom, vrtuľníkom a lietadlám.

Nemecká vláda Ukrajine prisľúbila jeden systém protivzdušnej obrany IRIS-T, sedem samohybných húfníc PzH 2000, na ktorých sa ukrajinskí delostrelci v Nemecku cvičia, tri salvové raketomety a zhruba 50 samohybných protileteckých systémov Gepard. Berlín ale opakovane čelí kritike, že zbrane dodáva neskoro.

image

Ukrajina spôsobila ťažké škody ruskému remorkéru. Prevážal zbrane a muníciu

Hlasná kritika z opozície

Predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Merz dnes Scholzovi vytkol, že na Ukrajine počas návštevy urobil príliš málo konkrétnych sľubov ohľadom dodávok ďalších zbraní a podpory potrebnej pre víťazstvo krajiny.

Nemá zmysel dávať kandidátsky status krajine, ktorá je ako celok ohrozená vo svojej existencii, povedal tiež Merz v televízii denníka Die Welt s odvolaním sa na odporúčanie Európskej komisie, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ.

image

Putin údajne nemá nič proti členstvu Ukrajiny v EÚ

Scholz podľa Merza neponúkol nové dodávky zbraní ani nesplnil minulé sľuby. "V tom robí Nemecko podľa môjho presvedčenia naďalej príliš málo," povedal opozičný predák.

Podľa neho nefunguje ani výmenná dohoda s Českom, ktoré má ako kompenzáciu dostať nemecké tanky za to, že Ukrajine dodá zbrane sovietskej výroby. "Tu sa úplne zjavne brzdí, váha s dodávkami zbraní. A dodnes pre to nemáme žiadne skutočné vysvetlenie," vyhlásil Merz.

V máji Nemecko ohlásilo, že Česku daruje 15 svojich tankov Leopard 2A4, ktoré majú byť náhradou za tanky T-72, ktoré Praha podľa dostupných informácií poslala Ukrajine.

České ministerstvo obrany začne s Nemeckom vyjednávať tiež o nákupe ďalších až 50 Leopardov v modernejšej verzii 2A7 +.

image

Šéf nemeckej opozície vyzýva Nemecko k líderstvu: "Buď budeme hráči, alebo sa staneme loptou v hre veľmocí."

01 - Modified: 2022-06-17 14:30:22 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala cez Medzinárodný menový fond pôžičku vo výške miliardy dolárov 02 - Modified: 2022-06-17 10:02:46 - Feat.: 1 - Title: Rusko ohlásilo pre Slovensko krátenie dodávok plynu o polovicu. Hrozí, že sa úplne zastavia 03 - Modified: 2022-06-17 08:57:55 - Feat.: 1 - Title: Toky plynu z Nemecka do Francúzska sa zastavili. Dodávky z Ruska klesajú 04 - Modified: 2022-06-17 08:00:10 - Feat.: 1 - Title: Biden: Američania sú deprimovaní. Recesia však „nie je nevyhnutná“ 05 - Modified: 2022-06-16 14:35:39 - Feat.: 1 - Title: Ruské priateľstvo v praxi. Gazprom stihol od začiatku roka zvýšiť dodávky plynu do Číny o viac než polovicu 06 - Modified: 2022-06-15 13:34:08 - Feat.: 1 - Title: Nemecký súd pokarhal Angelu Merkelovú. Dôvodom sú jej slová o extrémistoch z AfD 07 - Modified: 2022-06-14 13:02:17 - Feat.: 1 - Title: Nemecká šéfka obrany: Húfnice sa čoskoro uplatnia v boji. Výcvik ukrajinských vojakov sa končí
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:57