StoryEditor

Tri metre nad zemou a bleskovo rýchlo. Pilot opísal svoju tajnú misiu do Mariupolu

22.06.2022, 13:42
Autor:
redredČTKČTK

Agentúra AP hovorila s dvoma evakuovanými bojovníkmi z Azovstaľu. Veterán ukrajinskej armády Oleksandr letel do Mariupolu len na jednu misiu, považuje ju však za najťažší let svojej 30-ročnej kariéry.

Sedem tajných misií, pri ktorých sa od marca do mája dostávali tesne nad zemou ukrajinské vrtuľníky k obrancom mariupolských oceliarní Azovstaľ, oslavujú na Ukrajine ako jeden z najviac hrdinských skutkov štvormesačnej vojny.

Niekoľko vojakov teraz popísalo jeden z posledných letov, ktorého cieľom bolo nielen zásobovanie, ale aj záchrana zranených.

Utajení hrdinovia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytol prvé informácie o utajených misiách až potom, čo sa cez 2 500 ukrajinských obrancov, ktorí zostávali v Azovstale, začalo v máji vzdávať ruským inváznym silám.

Stanici ICTV povedal, že piloti lietali za nepriateľskú líniu, aby ukrajinským bojovníkom dopravili potraviny, vodu, lieky, zbrane a na spiatočnej ceste odviezli zranených.

Niektoré z výprav skončili tragicky. Podľa príslušníka vojenskej spravodajskej služby Rusi jeden stroj zostrelili a dvaja ďalší sa nevrátili, armáda ich posádky považuje za nezvestné. Zelenskyj uviedol, že Ukrajina stratila „veľa pilotov“.

Agentúra AP teraz hovorila s dvoma evakuovanými bojovníkmi, členom vojenskej spravodajskej služby a v popise udalostí využila aj svedectvo pilota, ktoré poskytla ukrajinská armáda.

51-ročný veterán ukrajinskej armády a pilot, ktorý si želal vystupovať len ako Oleksandr, letel do Mariupolu len na jednu misiu, považuje ju však za najťažší let svojej tridsaťročnej kariéry.

Ruské sily tam obkľúčili ukrajinské jednotky, ktorým dochádzali zásoby, a naopak sa kopili počty mŕtvych a ranených.

Ich posledný vzdor v Azovstale sa stával čoraz väčším symbolom ukrajinského vzdoru voči útočiacemu Rusku. Oleksandr teraz vysvetlil, že riskoval, pretože nechcel, aby sa ukrajinskí obrancovia cítili zabudnutí.

image

Dvoch ukrajinských veliteľov z Azovstaľu previezli do Ruska na vyšetrovanie

Helikoptéra so zranenými začala horieť

Jedným z nich bol mladší čatár, ktorý sa predstavil pod svojim krycím menom Buffalo, pretože na seba nechcel pútať pozornosť verejnosti, zatiaľ čo tisíce jeho spolubojovníkov sú v zajatí alebo mŕtvi.

Buffalovi 23. marca roztrhla mínometná strela pri pouličných bojoch ľavú nohu, poranila pravú a prešpikovala chrbát šrapnelmi.

20-ročný vojak sa odplazil do úkrytu v blízkej budove a jeho spolubojovníci ho potom evakuovali do mariupolských Iľjičových železiarní a oceliarní.

Lekári mu v tamojšom podzemnom protileteckom kryte amputovali nohu. Po operácii ho previezli do Azovstaľu, metalurgického areálu s mnohými podzemnými tunelmi a bunkrami, kde však panovali otrasné podmienky.

„Ostreľovanie neustávalo,“ popísal 22-ročný desiatnik Vladislav Zahorodnij, ktorý bol počas bojov v Mariupole postrelený do panvy.

Z Azovstaľu ho evakuovali na konci marca. Helikoptéra s ranenými vtedy začala horieť a prišla o jeden z motorov, len vďaka tomu druhému ich pilot za 80 minút dopravil do Dnipra.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

„Zabudli ste vojaka“

Buffalo sa dostal na rad o týždeň neskôr. Vojaci ho podľa AP vytiahli na nosidlách z bunkra a naložili na nákladné auto, ktoré ho odviezlo k pristávacej zóne.

Potom vyložili náklad munície z helikoptéry, na palubu preniesli ranených. Buffalo zostal v zadnom rohu auta. Upozorniť na seba nemohol, pretože mal aj poranené hrdlo a nemohol prekričať rotory vrtuľníka.

„Zabudli ste v nákladiaku vojaka!“ ozvalo sa naraz, a tak sa do helikoptéry dostal aj on. Člen posádky ho potom vzal za ruku a povedal mu, aby si nerobil starosti, že sa dostanú domov.

Oleksandrovi v kokpite pripadali minúty ako hodiny. „Veľmi desivé. Vidíte okolo seba výbuchy a ďalší granát môže doletieť k vám,“ popísal.

S helikoptérou potom letel rýchlosťou 220 kilometrov za hodinu a miestami sa pohyboval len tri metre nad zemou. Stroj zdvíhal vo chvíli, keď sa vyhýbal elektrickému vedeniu. Druhý vrtuľník, ktorý sa zúčastnil rovnakej misie, sa nevrátil.

image

Zajatý wagnerovec prehovoril o Ukrajine: Dejú sa tu hrôzy, aké som ešte nevidel. Túto vojnu treba zastaviť

Jeho pilot rádiom oznámil, že mu dochádza palivo. Po pristátí v Dnipre počul Oleksandr, ako evakuovaní volajú na pilota. Čakal, že mu vynadajú za to, ako s nimi pri lete hádzal. „Ďakujeme,“ zaznelo podľa neho však vo chvíli, keď otvoril dvere.

V hmle vojny a vzhľadom na to, že sa úplný obraz týchto tajných misií ešte len rysuje, nie je možné napísať s istotou, že Bufallo a pilot Oleksandr boli v rovnakom lete, upozornila AP. Detaily ich výpovedí sa však podľa nej zhodujú.

Obaja napríklad uviedli rovnaký dátum: noc zo 4. na 5. apríla. Oleksandr popísal, že na nich strieľala loď, keď prelietali nad vodami pri Mariupole.

Tlaková vlna podľa neho zmietala vrtuľníkom ako s „hračkou“. Buffalo si taktiež vybavuje výbuch. Evakuovaným neskôr povedali, že sa pilot vyhol rakete.

01 - Modified: 2022-06-19 07:51:40 - Feat.: 1 - Title: Dvoch ukrajinských veliteľov z Azovstaľu previezli do Ruska na vyšetrovanie 02 - Modified: 2022-06-18 06:47:27 - Feat.: 1 - Title: Poškodený ruský remorkér sa potopil, tvrdí Ukrajina. Na Donbase ďalej umierajú civilisti 03 - Modified: 2022-06-16 14:06:14 - Feat.: 1 - Title: Reznikov pre CNN: Chystáme sa oslobodiť všetky naše územia, vrátane Krymu 04 - Modified: 2022-06-16 08:51:38 - Feat.: 0 - Title: Youtuber ukazuje Rusom fotky zničenej Ukrajiny. Myslia si, že je to fake a na Ukrajine je všetko v poriadku 05 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela 06 - Modified: 2022-05-16 11:17:13 - Feat.: 1 - Title: Filtrovaná Ukrajina. Čo sa skutočne deje na územiach obsadených ruskou armádou?
01 - Modified: 2024-04-16 08:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Kde zhánať vojakov? Ukrajine hrozí, že si zdecimuje generáciu. Už to zažila 02 - Modified: 2024-04-04 11:25:14 - Feat.: - Title: Na obnove okupovaného Mariupoľu sa podieľajú nemecké firmy, zistila televízia 03 - Modified: 2024-03-10 10:36:11 - Feat.: - Title: Do armády sa hlásia. Ukrajinské ženy sa čoraz viac presadzujú v armáde, aj na veliteľských postoch 04 - Modified: 2024-03-07 16:52:30 - Feat.: - Title: PS sa pre zmeny štatútu a vedenia SIS obráti na tajnú službu aj na Generálnu prokuratúru. Chce odtajnenie 05 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:01