Chlapec s hračkárskym guľometom stojí v blízkosti ukrajinských vojakov, 22. júna 2022. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich
StoryEditor

Rusko chce vyčerpať Ukrajinu aj odhodlanie NATO. Zvrat vo vojne tak skoro nepríde, myslia si USA

24.06.2022, 13:17
Autor:
TASRTASR

Podľa citovaných zdrojov ruská armáda na východe Ukrajiny získava výhodu, pretože sa učí z chýb, ktoré urobila počas predchádzajúcich fáz invázie na Ukrajinu.

USA neočakávajú, že nové zbraňové systémy nedávno dodané ukrajinským silám, vrátane viacnásobného raketového odpaľovacieho systému HIMARS, okamžite zmenia situáciu na bojiskách na Ukrajine.

Príčinou je čiastočne to, že systémy zatiaľ posielané na Ukrajinu majú obmedzený dosah i počet rakiet, aby sa zabezpečilo, že nebudú použité na útoky na ruské územie.

Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to uviedli dvaja americkí predstavitelia, ktorí sú priamo oboznámení s hodnoteniami spravodajských služieb USA.

image

Rusi zažijú horúce leto. Na Ukrajinu dorazili americké raketomety HIMARS

Rusi sa učia z chýb

Zdroje súčasne dodali, že ruské jednotky okrem toho pri svojich cielených útokoch dokázali zničiť i niektoré z nových zbraní dodaných Západom vrátane húfnic M777.

Podľa citovaných zdrojov ruská armáda na východe Ukrajiny získava výhodu, pretože sa učí z chýb, ktoré urobila počas predchádzajúcich fáz invázie na Ukrajinu. Je už schopná lepšej koordinácie leteckých a pozemných útokov a zlepšila aj logistiku a zásobovanie.

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že ruská armáda plánuje na východe Ukrajiny pokračovať v intenzívnych útokoch, ktoré sa vyznačujú nasadzovaním ťažkého delostrelectva a raketovými údermi - so zámerom časom vyčerpať ukrajinské sily i odhodlanie NATO.

Zelenského boj o podporu

CNN pripomenula, že v najbližších týždňoch ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi na samitoch G7 a NATO, pričom sa zrejme bude snažiť získať ďalšiu podporu Západu pre svoju krajinu. Práve včera sa za jeho vedenia podarilo Ukrajine udeliť štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Počas samitu G7 prezident USA Joe Biden spolu s ďalšími lídrami predstavia kroky na zvýšenie tlaku na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu, uviedla CNN podľa agentúry TASR.

Na samite NATO zasa Spojené štáty, podľa americkej televízie, oznámia opatrenia na "posilnenie európskej bezpečnosti spolu s očakávanými novými významnými príspevkami od spojencov", uviedol jeden z predstaviteľov pre CNN.

CNN však súčasne konštatuje, že partneri v NATO začínajú vidieť limity svojich vlastných zásob niektorých moderných zbraní vrátane raketových protilietadlových striel a protitankových striel Javelin.

Tieto zbraňové systémy majú vlastné komplikované zásobovacie linky, čo znamená, že nahradenie tisícov takýchto rakiet, ktoré už boli dodané ukrajinským silám, by mohlo trvať roky, vysvetlila CNN.

01 - Modified: 2022-06-24 10:26:03 - Feat.: 1 - Title: Zbrane, ktoré zaskočili Putina: raketomety od kráľovnej 02 - Modified: 2023-07-04 08:10:03 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina má status kandidátskej krajiny EÚ. Čakala naň vyše 30 rokov, poďakoval Zelenskyj 03 - Modified: 2022-06-23 16:21:30 - Feat.: 1 - Title: Lídri európskej dvadsať sedmičky začali summit. Čaká sa schválenie ukrajinskej kandidatúry 04 - Modified: 2022-06-23 13:05:51 - Feat.: 1 - Title: "Blokovaný" Kaliningrad ďalším bodom stretu. Moskva hrozí Vilniusu aj Európe 05 - Modified: 2022-06-23 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrdinka vojny. Koza zranila celý pluk ruských vojakov. Stačila jej na to jedna vec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:27