Ponechaný vozík na mieste, kde sa odohrala streľba. Po zvukoch výstrelov ľudia z miesta utiekli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia v USA zadržala podozrivého zo streľby do sprievodu na Deň nezávislosti

05.07.2022, 07:23
Autor:
ČTKČTK

Deň, kedy si Američania pripomínajú základy, na ktorých stojí ich krajina, sa premenil v chaos a strach. Pri streľbe zahynulo šesť ľudí, mnohí sú zranení.

Policajti v Highland Park na predmestí Chicaga vypátrali muža podozrivého, že zastrelil šesť ľudí pri sprievode k pondelkovému Dňu nezávislosti.

Podľa agentúry AP to oznámil veliteľ miestnej polície. Muž je v zadržiavacej väzbe. Najmenej 25 ľudí utrpelo zranenie. Vo Filadelfii boli postrelení dvaja policajti, ktorí v centre mesta dohliadali na bezpečnosť ľudí pri koncerte a ohňostroji pri príležitosti sviatku 4. júla.

Polícia v Highland Park už skôr uviedla, že podozrivý sa volá Robert E. Crimo III.

Deň, kedy si pripomínajú základy

Agentúra Reuters napísala, že pondelkový sprievod, ktorý mal byť občianskym výrazom vlastenectva, sa kvôli vyčíňaniu strelca útočiaceho zo strechy pre mnoho rodín zvrhol v chaos. Na sprievod sa prišli pozrieť stovky rodín, medzi nimi rodičia s deťmi v kočíkoch alebo na bicykloch.

Podozrivý políciu niekoľko hodín po útoku unikal. AP uvádza, že policajti odmietli zverejniť, na základe čoho Crima identifikovali ako podozrivého. Neskôr obkľúčili jeho dom. Polícia už skôr uviedla, že zabezpečila páchateľovu pušku a oznámila aj to, že jednou z jeho obetí je Mexičan.

Ide o ďalší z radu násilných udalostí s použitím strelnej zbrane. Masaker s najväčším počtom obetí v poslednej dobe spáchal 24. mája 18-ročný mladík na základnej škole v texaskom Uvalde, kde zastrelil 19 detí a dve učiteľky.

Agentúra AP pondelkový útok označuje za jeden z tých, ktoré sa dotýkajú rituálov spájaných so životmi Američanov. Strelci v uplynulých mesiacoch zabíjali v školách, v supermarketoch, v kostoloch. Tentoraz sa masaker stal pri oslavách, pri ktorých si Američania pripomínali základy, na ktorých ich krajina stojí, a ktoré ju držia pohromade.

Strieľal do sprievodu

"Je zničujúce, že oslavu Ameriky zmaril jedinečne americký mor," povedal J. B. Pritzker, guvernér štátu Illinois, kde Highland Park leží.

Strelec zaútočil na trase sprievodu, kde sa ľudia zišli už skôr počas dňa, aby si zaistili miesta s dobrým výhľadom. Pri streľbe sa ale – niektorí z nich viditeľne zakrvácaní, v zmätku rozprchli. Zostali po nich veci, ktoré svedčia o tom, že ich bežný deň čosi náhle narušilo: z polovice zjedené vrecko chipsov, na trávnikov rozsypané čokoládové sušienky, stratená detská šiltovka.

image

Streľba v Chicagu: Počas sprievodu ku Dňu nezávislosti zomrelo najmenej šesť ľudí

Vo Filadelfii polícia pátra, kto strieľal v centre mesta pri koncerte a ohňostroji. Keď ľudia začuli výstrely, rozprchli sa preč a polícia povedala ľuďom v okolitých domoch, aby sa v nich ukryli. Dvaja zranení policajti sú v stabilizovanom stave.

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondelňajších udalostiach z Highland Park uviedli, že sú šokovaní "nezmyselným násilím spáchaným zbraňou, ktoré na tohtoročný Deň nezávislosti znovu rozsialo smútok medzi Američanmi".

Šéf americkej administratívy nedávno podpísal nový zákon o väčšej regulácii predaja a držaní zbraní. Agentúra Reuters ho označila za najvýznamnejšiu normu v tejto oblasti za posledných 30 rokov, aj keď žiadne prevratné zmeny neprináša.

Biden v pondelok preto povedal, že je potrebné urobiť viac. "Boj proti epidémii, akou je násilie spôsobené strelnými zbraňami, nevzdám," vyhlásil šéf Bieleho domu.

01 - Modified: 2022-07-04 23:10:32 - Feat.: 1 - Title: Streľba v Chicagu: Počas sprievodu ku Dňu nezávislosti zomrelo najmenej šesť ľudí 02 - Modified: 2022-07-04 09:06:14 - Feat.: 1 - Title: Ostreľovanie je genocída, na Ukrajine sú nacisti. Najčastejšie klamstvá, ktoré používa Kremeľ 03 - Modified: 2022-07-04 08:23:05 - Feat.: 0 - Title: Mladík, ktorý v nedeľu vraždil v nákupnom centre, mal duševné problémy, oznámila polícia 04 - Modified: 2022-07-04 05:22:26 - Feat.: 1 - Title: 60 strelných rán. Pri policajnom zásahu v Ohiu zomrel Afroameričan
01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-04-06 19:12:00 - Feat.: - Title: Tragédia v Spišskom Podhradí. Nehoda autobusu si vyžiadala už tri obete, ďalšie deti sú hospitalizované 03 - Modified: 2024-03-03 21:28:02 - Feat.: - Title: Prudké dažde v Pakistane si vyžiadali najmenej 29 obetí 04 - Modified: 2024-03-03 10:08:15 - Feat.: - Title: Sobotňajší dronový útok na Odesu si vyžiadal už deviatu obeť 05 - Modified: 2024-02-18 16:43:15 - Feat.: - Title: Zavraždili im deti, pomocou AI oživili ich hlasy. Rodičia tak volajú zákonodarcom a žiadajú ich o sprísnenie držania zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:12