Miestni obyvatelia stoja vedľa budovy zničenej počas ukrajinsko-ruského konfliktu v meste Lysyčansk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jeden z cieľov vojny je na dosah. Rusi teraz budú Luhanskú oblasť pevne strážiť, hlásia Ukrajinci

05.07.2022, 11:42
Autor:
ČTKČTK

"Polovica Donbasu" patrí Rusom. Po úspešnom obsadený mesta Lysyčansk si jednotky upevňujú pozície. Ukrajinci majú možnosť ustúpiť na ľahšie hájiteľnú, vyrovnanú frontovú líniu.

Ruské invázne jednotky ostreľujú ukrajinské pozície pozdĺž celej frontovej línie, pričom útočia v smere na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu.

Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Hlavné úsilie nepriateľských síl sa podľa neho sústredí na vytvorenie kontroly nad územím Luhanskej oblasti v rámci jej administratívnych hraníc.

Delostrelectvo nepoľavuje

"Nepriateľ prijíma opatrenia na obnovu infraštruktúry v tylových oblastiach," píše ukrajinské velenie. Generálny štáb pritom nespomína menovite situáciu v meste Lysyčansk, ktorého dobytie ruskými jednotkami ukrajinské velenie potvrdilo v nedeľu a Moskva následne vyhlásila víťazstvo v celej Luhanskej oblasti na východe krajiny.

"V smere na Bachmut podniká nepriateľ útoky smerom na osadu Novoluhanske, boje pokračujú," tvrdí generálny štáb. "Za podpory delostreleckej paľby a letectva agresor obnovil útoky v smere na osadu Spirne, s čiastočným úspechom, nepriateľské akcie pokračujú," hlási ďalej velenie ukrajinských ozbrojených síl.

image

Poľaviť môžu len tí, ktorí dobyli Lysyčansk. Putin nariadil pokračovať v ofenzíve na Ukrajine

Ukrajinskí vojaci podľa neho naopak odrazili útok v smere na obec Dolyna pri meste Slovjansk.

V Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny potom podľa neho ruské invázne sily sústredia svoje hlavné úsilie na udržanie obsadených línií a zabránenie postupu ukrajinského vojska. Ukrajinské letectvo a raketové a delostrelecké jednotky pokračujú v úderoch na ruské pozície v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, uviedol štáb.

Podobné tvrdenia bojujúcich strán nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Strategickejšia fáza invázie

"Relatívne rýchle dobytie Lysyčanska rozširuje kontrolu Ruska prakticky na celé územie Luhanskej oblasti, čo mu umožňuje tvrdiť, že dosiahlo podstatný pokrok v plnení politického cieľa, ktorý prezentovalo ako bezprostredný cieľ vojny, menovite 'oslobodenie' Donbasu," uviedlo dnes britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze bojov na Ukrajine.

Britský rezort obrany sa domnieva, že na rozdiel od predchádzajúcich fáz invázie, Rusko zrejme dosiahlo pomerne účinnú koordináciu medzi najmenej dvoma zoskupeniami v krajine. Ukrajinskí obrancovia sa podľa neho z Lysyčansku pravdepodobne stiahli prevažne koordinovane av súlade s plánmi.

image

Východný front je peklo na zemi. Rusi útočili na každú budovu, Severodoneck premenili na spálenú púšť

Ich pozície v Severodonecku a Lysyčansku sa nachádzali vo výbežku, na ktorý mohli Rusi útočiť z troch strán, uvádzajú Briti.

"Existuje reálna možnosť, že ukrajinské sily budú teraz schopné ustúpiť na ľahšie hájiteľnú, vyrovnanú frontovú líniu," dodáva britské ministerstvo, podľa ktorého sa bitka o Donbas doteraz vyznačovala pomalým postupom a masívnym nasadením ruského delostrelectva, ktoré zrovnáva so zemou mestá a dediny.

Boje v Doneckej oblasti budú takmer určite týmto spôsobom pokračovať, uzatvára rezort.

01 - Modified: 2022-07-05 06:22:05 - Feat.: 1 - Title: Čakať na obnovu krajiny až na koniec vojny? Nemožné, mnohé veci sú bezodkladné, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2022-07-05 04:55:18 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ukrajina rokuje o bezpečnosti vývozu obilnín s Tureckom a OSN 03 - Modified: 2022-07-04 10:26:01 - Feat.: 1 - Title: "Oslavujeme na Zemi aj vo vesmíre." Ruskí kozmonauti na ISS pogratulovali k dobytiu Luhanskej oblasti 04 - Modified: 2022-07-04 09:06:14 - Feat.: 1 - Title: Ostreľovanie je genocída, na Ukrajine sú nacisti. Najčastejšie klamstvá, ktoré používa Kremeľ
01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:24