Americký prezident Joe Biden. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Biden vydal dekrét o prístupe k potratom. Znova kritizoval najvyšší súd

09.07.2022, 22:49
Autor:
ČTKČTK

Bidenova iniciatíva prichádza po tom, ako čelil kritike niektorých členov Demokratickej strany, podľa ktorých v ochrane prístupu k potratom nepostupuje dostatočne agresívne.

Americký prezident Joe Biden dnes exekutívnym nariadením poveril zložky svojej vlády, aby sa snažili viac podporovať prístup k potratom a antikoncepcii po tom, ako najvyšší súd zrušil v Spojených štátoch plošné právo na ukončenie tehotenstva.

Americké médiá podotýkajú, že šéf Bieleho domu bol pod značným tlakom niektorých straníckych kolegov, aby v nadväznosti na verdikt súd postupoval razantnejšie. Pri podpisovaní dekrétu Biden znovu najvyšší súd kritizoval a označil júnový verdikt za extrémny.

"To nebolo rozhodnutie vychádzajúce z ústavy," vyhlásil o verdikte, ktorý zneplatnil precedens z roku 1973, ktorý garantoval právo na potrat zhruba do 24. týždňa tehotenstva. "Nebolo to o ústave alebo o práve... To, čoho sme svedkami, nebol verdikt na základe ústavy. Bolo to uplatnenie hrubej politickej sily," pokračoval.

Cesta vedie cez Kongres

Prezident nemá právomoc obnoviť prístup k interrupciám vo viac ako desiatke amerických štátov, kde po zásahu najvyššej súdnej inštancie začali platiť zákazy či reštrikcie prijaté republikánskymi politikmi.

image

Niektoré lekárne v USA obmedzujú predaj tabletiek núdzovej antikoncepcie na tri kusy na osobu

V dnešnom pomerne emotívnom prejave Biden zdôraznil, že najrýchlejšia cesta k obnove federálneho práva na potrat vedie cez Kongres, načo znovu otázku dával do súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami. "Pre pánaboha, v novembri sú voľby! "vyhlásil.

"Ale kým na to dôjde, podpisujem toto dôležité exekutívne nariadenie," pokračoval. Podľa agentúry AP nový dekrét napríklad zahŕňa inštrukcie pre ministerstvá spravodlivosti a zdravotníctva, ako čeliť snahám o obmedzenie dostupnosti liekov vyvolávajúcich potraty alebo prípadnému zakazovaniu ciest do potratových kliník v iných štátoch.

Ďalej dekrét poveruje vládne orgány, aby sa snažili vzdelávať zdravotníkov alebo poisťovne ohľadom povinnosti zdieľať citlivé informácie o pacientoch s úradmi a aby sprostredkovali bezplatnú právnu pomoc pacientkam a klinikám.

Kritika z vlastných radov

Taktiež sa dotýka obáv spojených s možným digitálnym sledovaním pacientok, píše spravodajský web Axios. Biden žiada Federálnu obchodnú komisiu (FTC), aby prijala kroky na ochranu súkromia ľudí hľadajúcich na internete informácie o reprodukčnej starostlivosti.

Iniciatíva prichádza po tom, ako Biden čelil kritike niektorých predstaviteľov svojej Demokratickej strany, podľa ktorých v ochrane prístupu k potratom nepostupuje dostatočne agresívne.

image

Google bude mazať históriu pohybu tých, ktorí sa vydajú na potratovú kliniku

Skupina demokratických senátorov minulý mesiac v spoločnom liste prezidentovi odkázala, že Američania si zaslúžia "reakciu naprieč celou vládou". Bidenove možnosti sú však po zmene ústavného poriadku obmedzené, zatiaľ čo jednotlivé štáty teraz môžu prístup k potratom široko regulovať.

Podľa denníka The New York Times ku štvrtku v deviatich štátoch USA platili zákazy potratov, v ďalších piatich potom časové obmedzenia pre ich vykonávanie. Dnes sa k týmto štátom pridáva Louisiana, kde súd umožnil vymáhanie normy, ktorá stavia mimo zákon takmer všetky interrupcie.

Miestny zákaz, ktorý vstúpil do platnosti bezprostredne po verdikte najvyššieho súdu a následne bol dočasne zablokovaný, umožňuje ukončiť tehotenstvo len vtedy, ak matke hrozí smrť alebo trvalá ujma.

01 - Modified: 2022-07-02 07:30:54 - Feat.: 1 - Title: Google bude mazať históriu pohybu tých, ktorí sa vydajú na potratovú kliniku 02 - Modified: 2022-06-25 05:47:34 - Feat.: 1 - Title: V USA začali zatvárať potratové kliniky. Polovica štátov zavedie nové obmedzenia
01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:21