StoryEditor

Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto

11.07.2022, 21:05
11.07.2022, 21:05
Autor:
ČTKČTK

Nejde o prvú násilnú smrť kolaboranta na okupovaných územiach Ukrajiny. Minulý mesiac bol v okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny spáchaný atentát na miestneho činiteľa, podľa ukrajinských médií kolaboranta s Ruskom.

Jevhen Junakov, Rusmi dosadený starosta mestečka Velykyj Burluk pri juhoukrajinskom Charkove, prišiel o život pri výbuchu automobilu. Oznámili to dnes tlačové agentúry. Velykyj Burluk je podľa ukrajinských médií dôležitý železničný uzol, využívaný ruskými vojskami.

Rusi okupujú tretinu oblasti

V súčasnosti ruské vojská okupujú skoro tretinu Charkovskej oblasti, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa ukrajinskej oblastnej správy Oleha Syněhubova.

Rusmi dosadená oblastná správa označila atentát za teroristický útok. "Vyhodenie auta do povetria (...) bol naplánovaný teroristický útok, ktorý zorganizovali tí istí fašisti, ktorí sedia v ukrajinskej vláde,"citovala agentúra TASS z vyjadrenia proruských úradov. Nepodložené slová o "fašistoch na Ukrajine" sú pre ruskú propagandu bežné.

image

Rusi ochotne veria propagande. Je to ľahšie, než prijať realitu, hovorí politológ Preobraženskij

Útok podľa proruskej správy podnikla diverzná a prieskumná skupina, ktorej členovia položili nálož pod auto. Ruský denník Komsomolskaja pravda dodal, že na "oslobodenom území" Charkovskej oblasti, teda na území pod ruskou kontrolou, platí vojnový stav.

Po stabilizácii situácie by sa tu mohlo konať referendum či prieskum medzi občanmi o politickej budúcnosti regiónu, teda o jeho pripojení k Rusku.

Partizánske akcie sa už kopia

Nejde o prvú násilnú smrť kolaboranta na okupovaných územiach Ukrajiny. Minulý mesiac bol v okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny spáchaný atentát na miestneho činiteľa, podľa ukrajinských médií kolaboranta s Ruskom.

Dmytro (rus. Дмитрий) Savlučenko, ktorý mal v Rusmi dosadenej oblastnej správe na starosti záležitosti rodín, mládeže a športu, prišiel o život rovnako pri výbuchu automobilu. "V Chersone vyhodili kolaboranta do povetria," komentoval to na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

image

V Chersone zabili ruského kolaboranta. Rad atentátov v oblasti pokračuje, priznal dosadený funkcionár

O niekoľko dní skôr bol spáchaný atentát na hlavu správy obce Čornobajivka, ale Jurij Turuljov z útoku vyviazol, podľa ruských médií bol ľahko zranený.

Terčom atentátu sa stala tiež šéfka školstva v okupovanom meste Kachovka Iryna Machňovová, no jej vozidlo vyletelo do vzduchu ešte skôr, ako doň nasadla, pripomenula agentúra Unian, ktorá útok pripísala ukrajinským partizánom v okupovanej Chersonskej oblasti.

V máji pri explózii v okupovanom Enerhodare v Záporožskej oblasti utrpel zranenia okupantmi dosadený šéf mestskej správy Andrij Ševčyk.

Terčom pokusu o atentát sa dnes stal aj Andrij Siguta (rus. Andrej Siguta), Rusmi menovaný náčelník Melitopoľského okresu v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Siguta, ktorého ukrajinské médiá označujú za kolaboranta, vyviazol nezranený. "Ukrajinský terorista" bol vzápätí obkľúčený, ale kládol odpor, a tak ho policajti zastrelili, uviedol ruský internetový denník Gazeta s odvolaním sa na zástupcu náčelníka miestnej polície.

Dodal, že v Chersone sa podarilo včas odhaliť a zneškodniť bombu nastraženú na trase, ktorou mal ísť automobil šéfa oblastnej správy Volodymyra (Vladimira) Salda.

image

Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov

01 - Modified: 2022-07-11 08:53:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny, zrejme chystajú protiofenzívu 02 - Modified: 2022-07-11 05:28:22 - Feat.: 1 - Title: Kyjev chystá protiofenzívu. Na dobytie juhu Ukrajiny pripravujeme milión vojakov, tvrdí Reznikov 03 - Modified: 2022-07-09 11:33:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko na Ukrajine ďalej rozpútava skutočné peklo. Nepriateľ stále útočí, upozornil Hajdaj 04 - Modified: 2022-07-05 14:02:30 - Feat.: 1 - Title: Rusifikácia v plnom prúde. Okupačnú vládu v Chersonskej oblasti povedie bývalý dôstojník FSB 05 - Modified: 2022-07-04 11:12:11 - Feat.: 1 - Title: Nepokoj, nespokojnosť a sklamanie. Ako sa žije v Rusmi „oslobodenom“ Donecku
01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:29