Záporožská jadrová elektráreň. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev viní Rusko zo skladovania zbraní v jadrovej elektrárni. Na objekt útočia dronmi, bráni sa Moskva

21.07.2022, 21:35
Autor:
ČTKČTK

Okupanti naďalej cynicky porušujú všetky normy a požiadavky na požiarnu, jadrovú a radiačnú bezpečnosť prevádzky jadrovej elektrárne, vyhlásila spoločnosť Enerhoatom.

Kyjev dnes obvinil Rusko, že skladuje ťažké zbrane a muníciu v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny, ktorá je považovaná za najväčšiu atómovú elektráreň v Európe.

Moskva naopak viní ukrajinské ozbrojené sily z toho, že na areál tohto zariadenia tento týždeň zaútočili pomocou bezpilotných lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP. Tvrdenie ani jednej zo strán nebolo možné nezávisle overiť.

Ruskí vojaci uložili v strojovni prvého reaktora najmenej 14 kusov ťažkej vojenskej techniky s muníciou, uviedla dnes na sociálnych sieťach ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá v krajine prevádzkuje atómové elektrárne.

Porušujú normy

"Okupanti naďalej cynicky porušujú všetky normy a požiadavky na požiarnu, jadrovú a radiačnú bezpečnosť prevádzky jadrovej elektrárne," dodal Enerhoatom, ktorý zároveň varoval pred možnou hrozbou jadrovej havárie, ak by v zariadení náhodne explodovala munícia a vypukol požiar.

image

Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto

Dôsledky by sa podľa neho mohli rovnať havárii v černobyľskej atómovej elektrárni, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dnes naopak obvinila ukrajinskú armádu, že tento týždeň vykonala pomocou dronov dva útoky na areál jadrovej elektrárne, jeden v pondelok a ďalší v stredu.

"(Prvý) úder bol vykonaný v bezprostrednej blízkosti, niekoľko desiatok metrov od stavieb, ktoré sú kriticky dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne - skladov vyhoreného paliva a nádrže pre chladenie reaktora," vyhlásila Zacharovová.

Hrozila jadrová katastrofa

"Len šťastnou náhodou nedošlo k poškodeniu zariadenia," tvrdila a Kyjev obvinila zo "snahy vytvoriť podmienky pre jadrovú katastrofu" v celej Európe.

Ruské invázne sily obsadili ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca za dramatických okolností, keď z Ukrajiny prichádzali správy o tom, že útočiaci Rusi pri prudkých bojoch areál jadrového zariadenia ostreľujú.

image

Civilistov väznia a zabíjajú elektrinou. Starosta Enerhodaru opisuje ruské zverstvá

V jeho nejadrovej časti vtedy vypukol požiar. Ruský útok na atómovú elektráreň vyvolal v zahraničí mimoriadne odmietavé reakcie, podľa USA sa svet len tesne vyhol jadrovej katastrofe. Podľa Kyjeva aj podľa amerických predstaviteľov rádioaktivita v oblasti vtedy nepresiahla nebezpečnú úroveň.

Elektráreň ležiaca na brehu rieky Dnipro v súčasnosti ovládajú ruské sily, ale stále ju obsluhuje ukrajinský personál. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin už skôr Rusov obvinil, že využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň ako základňu na odpaľovanie rakiet, ktorými ostreľujú okolité oblasti Ukrajiny.

01 - Modified: 2022-07-17 05:24:42 - Feat.: 1 - Title: Z okupovanej časti Záporožskej oblasti sa vo veľkom vyváža obilie, priznal proruský predstaviteľ 02 - Modified: 2022-06-29 12:24:27 - Feat.: 1 - Title: Cherson a Záporožie prepojíme s Krymom. Medzi oblasťami zavedieme železničnú dopravu, znie z Moskvy 03 - Modified: 2022-06-10 20:52:34 - Feat.: 0 - Title: Vojenský analytik: Boje na Ukrajine zmenil aj slovenský systém S-300. Rusi vyťahujú starú sovietsku techniku
01 - Modified: 2024-04-20 11:56:02 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:00