Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prekvapujúci krok Putina. Chce, aby sa turecké drony Bayraktar vyrábali v Rusku

26.07.2022, 17:16
Autor:
ČTKČTK

Tento plán Kremľa by mal zrejme eliminovať úspešné nasadenie tureckých dronov v ukrajinských službách.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na porade vedenia vládnej strany vyhlásil, že jeho ruský náprotivok Vladimír Putin vyjadril želanie, aby Rusko spolupracovalo s Tureckom pri výrobe bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2.

Drony vyrába turecká firma Baykar. O výroku tureckého prezidenta dnes informoval na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na tureckú televíziu Haber 7. Tá označila Putinovo prianie za "prekvapivý krok", ktorý by mal v prípade realizácie zrejme eliminovať úspešné nasadenie týchto tureckých dronov v ukrajinských službách.

Erdogan sa zmienil aj o tom, že ponuku na postavenie závodu Baykar na svojom území urobili aj Spojené arabské emiráty.

Kommersant pripomenul, že firma Baykar vznikla v roku 1984 a patrí dvom bratom, z ktorých jeden je Erdoganovým zaťom. Bojové drony Bayraktar TB2 sa dočkali nasadenia v Iraku, Sýrii a Líbyi.

Použil ich tiež Azerbajdžan v predminulej vojne proti Arménsku o Náhorný Karabach. Od vlaňajšej jesene je hlavným zákazníkom tureckej firmy Ukrajina, dodal ruský denník. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vlani v decembri v rozhovore ohlásil, že Ukrajina začala výrobu dronov Bayraktar, a to vrátane pohonných jednotiek.

Zhodou okolností ruská agentúra RIA Novosti dnes zverejnila správu citujúcu nemenovaného ruského dôstojníka protivzdušnej obrany Lysyčansku, ktorý leží v Donbase na východe Ukrajiny a nedávno ho dobyli ruské vojská.

Vojak označil drony Bayraktar za "ciele pre začiatočníkov". Tieto drony podľa neho ruské jednotky úspešne zostrelujú od samého začiatku operácie, teda od spustenia ruského útoku na Ukrajinu 24. februára.

Naopak podľa správ ukrajinských a západných médií práve drony výrazne prispeli k úspešnej ukrajinskej obrane pred ruskou presilou a k odrazeniu počiatočnej ruskej ofenzívy, ktorá sa márne pokúšala o dobytie Kyjeva, Charkova a ďalších veľkých miest.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:23