Taliansky prezident Sergio Mattarella (uprostred) oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu v Ríme. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Taliansku sa rodí aliancia v snahe poraziť krajnú pravicu v septembrových voľbách

01.08.2022, 23:36
Autor:
ČTKČTK

Prieskumy verejnej mienky zatiaľ dávajú na prvé miesto pre septembrové parlamentné voľby krajne pravicovú stranu Bratia Talianska.

Predčasné parlamentné voľby v Taliansku, ktoré sa konajú 25. septembra, by podľa doterajších prieskumov ovládla pravicová koalícia s dominantnou krajne pravicovou stranou. Proti takémuto scenáru chce líder stredoľavicovej Demokratickej strany Enrico Letta vytvoriť širokú alianciu strán, ktoré by pokračovali v proeurópskej politike odstupujúceho nestraníckeho premiéra Maria Draghiho.

Vedenie získava antisystém

Okrem predvolebných spojenectiev vznikajú aj nové strany, napríklad odopierači koronavírusových opatrení a očkovania dnes v Ríme oznámili založenie strany Vita (Život), informovala agentúra APA.

image

Taliansko chce byť v roku 2024 úplne nezávislé od ruského plynu

"Naši kandidáti nepatria k lobistom, slobodným murárom, mafii ani extrémistickým skupinám," vyhlásila dnes pri oznamovaní strany Vita poslankyňa Sara Cunialová, ktorá je v dolnej komore teraz ako nezávislá. Nová strana má v programe okrem boja proti očkovaniu napríklad aj boj proti ďalšiemu zbrojeniu.

"Sme v aliancii, ktorá už nie je obranná, ale útočí vo svete. Chceme preto vystúpenie z NATO aj opustenie spoločnej meny euro," uviedli dnes tiež zástupcovia strany Vita.

Prieskumy verejnej mienky zatiaľ dávajú na prvé miesto pre septembrové parlamentné voľby krajne pravicovú stranu Bratia Talianska, ktorú vedie Giorgia Meloniová a ktorej by teraz hlas dalo podľa prieskumu agentúry SWG z minulého týždňa 25 percent voličov.

Druhá by skončila Demokratická strana (asi 23 percent) a tretia so zhruba 12 percentami ďalšia krajne pravicová formácia - Liga exministra vnútra Mattea Salviniho.

image

Taliansko pripravuje ďalší balík opatrení na riešenie vysokých cien energií

Hnutie piatich hviezd, ktoré je považované za iniciátora rozpadu doterajšej širokej vládnej koalície, by dostalo asi desať percent hlasov. Pritom predchádzajúce parlamentné voľby v roku 2018 táto strana vyhrala, hlas jej dala zhruba tretina voličov.

Minulý týždeň jej líder Giuseppe Conte vyhlásil, že strana nezruší obmedzenie mandátov svojich členov na dvoch. "Na našich kandidátkach neuvidíte ľudí, ktorí už odslúžili dva mandáty v parlamente," napísal v piatok Conte na facebooku.

Podľa agentúry ANSA to znamená, že mnoho zákonodarcov na kandidátke tejto strany už nebude, vrátane napríklad doterajšieho predsedu dolnej komory Roberta Fica či exministra spravodlivosti Alfonsa Bonafedeho. Zrušenie limitu by podľa analytikov Hnutie piatich hviezd ešte viac vzdialilo od jej antisystémových koreňov.

Črtá sa centristická vláda

Líder Demokratickej strany Letta už minulý týždeň do svojej aliancie dostal menšie ľavicové formácie, napríklad sociálnodemokratickú stranu Articolo Uno ministra zdravotníctva Roberta Speranzu, ktorá vznikla v roku 2017 odštiepením od Demokratickej strany, či Taliansku socialistickú stranu.

Rád by ale presvedčil aj centristické strany. V utorok má preto rokovať s lídrom strany Azione (Akcia) Carlom Calendom.

Popri Lettovej ľavicovej koalícii a pravicovom bloku, ktorý tvorí Salviniho Liga, Meloniova strana Bratia Talianska a strana Hore Taliansko expremiéra Silvia Berlusconiho, sa podľa niektorých črtá centristická formácia.

Tú presadzuje okrem iného expremiér Matteo Renzi, ktorý je lídrom menšej strany Živé Taliansko (Italia Viva). Podľa Lettu by však takýto blok hral do kariet pravici.

01 - Modified: 2022-08-01 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rolins v Taliansku, Kocianová na Ibize. Tieto slovenské celebrity majú dovolenku pri mori už za sebou 02 - Modified: 2023-01-10 10:37:31 - Feat.: 0 - Title: Takto sa to robí v Taliansku! Kňaz odslúžil omšu doslova v mori, namiesto oltára mal nafukovačku 03 - Modified: 2022-07-28 18:54:04 - Feat.: 1 - Title: Pri talianskych hraniciach so Slovinskom evakuovali pre obnovený požiar celú osadu 04 - Modified: 2022-07-28 17:26:41 - Feat.: 1 - Title: Taliansko chce byť v roku 2024 úplne nezávislé od ruského plynu
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:57