Nancy Pelosiová hovorí s taiwanským ministrom zahraničných vecí pred nástupom do lietadla na letisku Taipei Songshan v Taipei. FOTO: Reuters TV
StoryEditor

Návšteva Pelosiovej na Taiwane vyvolala silné reakcie. Únia zdôraznila politiku jednej Číny

03.08.2022, 12:19
Autor:
ČTKČTK

Únia uplatňuje jasnú politiku jednej Číny, uznáva vládu Čínskej ľudovej republiky ako jedinú legálnu vládu Číny.

Návšteva Predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane vyvolala v niektorých častiach sveta silné reakcie. Napríklad Japonsko upozornilo Peking, že má obavy ohľadom plánovaných čínskych vojenských cvičení, ktoré sa podľa Tokia budú konať vo vodách, ktoré sa prekrývajú s japonskými.

Južná Kórea podľa webu BBC uviedla, že bude naďalej udržiavať komunikáciu so všetkými zúčastnenými krajinami, a vyzvala na dialóg a spoluprácu.

Európska únia chce pokojné riešenie

Na vyriešenie napätia prostredníctvom dialógu dnes v súvislosti s návštevou Pelosiovej na Taiwane vyzvala Európska únia, želá si tiež udržanie otvorenej komunikácie s Čínou, aby sa predišlo chybným odhadom situácie.

image

Aktivista požiada Pelosiovú v Taiwane o pomoc utečencom z Hongkongu, čelia prenasledovaniu

"Európska Únia má záujem na zachovaní mieru a statusu quo v Taiwanskom prielive," uviedol hovorca Európskej komisie. "Únia uplatňuje jasnú politiku jednej Číny, uznáva vládu Čínskej ľudovej republiky ako jedinú legálnu vládu Číny a zároveň sa usiluje o priateľské vzťahy a úzku spoluprácu s Taiwanom," dodal podľa agentúry Reuters.

Severná Kórea, blízky spojenec Číny, návštevu Pelosiovej odsúdila a označila ju za americké "drzé zasahovanie" do záležitostí iných krajín, uviedla BBC.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorého krajina na konci februára vojensky zaútočila na Ukrajinu, dnes vyhlásil, že návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov bola zámerným pokusom Washingtonu rozčúliť Čínu.

image

Taiwan rokuje o náhradných leteckých trasách kvôli čínskemu vojenskému cvičeniu, Peking uvalil aj sankcie

"Nevidím žiadny iný dôvod, prečo takmer z ničoho nič vyvolať takýto problém, keď dobre vieme, čo to pre Čínsku ľudovú republiku znamená," povedal podľa agentúry Reuters Lavrov na návšteve Barmy.

Taiwan zažil aj pročínske protesty

Samotná Čína varovala USA, že zaplatí cenu za svoje vlastné chyby a nazvala cestu nehoráznym krokom, ktorého následky sú extrémne vážne. Peking vyzval Washington, aby prijal "praktické opatrenia, ktoré zvrátia nepriaznivé dopady návštevy Pelosiovej na Taiwane".

Aj na ostrov samotný však dopadajú ohlasy nesúhlasu s návštevou americkej delegácie. Podľa miestnych médií boli televízne obrazovky vo viacerých predajniach 7-Eleven na Taiwane, ktoré sú na ostrove veľmi frekventované, napadnuté hackermi a zobrazovali nápis "Vojnová Pelosiová, odíď z Taiwanu".

image

Pelosiová chce parlamentnú spoluprácu s Taiwanom. Čína ostro reaguje

Na niektorých videách zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť, ako zamestnanci samoobsluhy obrazovky vypínajú. Spoločnosť uviedla, že nevie, kto zariadenie napadol.

Prevažne propekinské účty na twitteri dnes zdieľali videá, na ktorých sú vidieť skupinky protestujúcich v Taiwane, ktorí držia predovšetkým anglicky písané transparenty proti Pelosiovej a čínske symboly.

01 - Modified: 2022-08-03 09:07:06 - Feat.: 1 - Title: Aktivista požiada Pelosiovú v Taiwane o pomoc utečencom z Hongkongu, čelia prenasledovaniu 02 - Modified: 2022-08-03 08:38:59 - Feat.: 1 - Title: Čína sa vyhráža potrestaním každého, kto ju bude urážať 03 - Modified: 2022-08-03 07:50:07 - Feat.: 1 - Title: Taiwan rokuje o náhradných leteckých trasách kvôli čínskemu vojenskému cvičeniu, Peking uvalil aj sankcie
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:09