Predsedníčka Snemovne reprezentantov Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová a predseda juhokórejského Národného zhromaždenia Kim Jin-pyo v Soule. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pelosiová chce jadrové odzbrojenie KĽDR, plánuje navštíviť hranicu, s prezidentom sa však nestretne

04.08.2022, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Šéfka Snemovne reprezentantov do Južnej Kórey priletela v stredu večer po krátkej návšteve Taiwanu. Pred rokovaním so zákonodarcami sa stretla s americkými diplomatmi.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sa v úvode svojej dnešnej návštevy Soulu stretla so svojím juhokórejským náprotivkom Kim Čin-pchjoom. V spoločnom vyhlásení sa zaviazali, že budú podporovať politiku odstrašenia voči Severnej Kórei s cieľom zabezpečiť jej jadrové odzbrojenie. Informuje o tom agentúra Reuters.

image

Žiadny Apple na Vianoce? Najväčší výrobca čipov je ohrozený vojnou. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

Pelosiová s predsedom juhokórejského Národného zhromaždenia zároveň vyjadrila obavy ohľadom severokórejských jadrových a raketových hrozieb.

Severná Kórea stále zbrojí

"Obe strany vyjadrili znepokojenie nad neutešujúcou situáciou rastúcej hrozby zo strany Severnej Kórey," uvádza sa vo vyhlásení. "Dohodli sme sa, že podporíme úsilie oboch vlád dosiahnuť denuklearizáciu a mier prostredníctvom medzinárodnej spolupráce a diplomatického dialógu," stojí v texte, ktorý poukazuje na potrebu pokračovať voči KĽDR v politike odstrašovania.

image

Čína kvôli vyhláseniu o Taiwane zrušila rokovania s japonským ministrom

Pelosiová na tlačovej konferencii zároveň povedala, že so svojím juhokórejským náprotivkom hovorila o tom, ako posilniť spoluprácu v otázkach regionálnej bezpečnosti, ekonomiky a klimatickej krízy.

Šéfka Snemovne reprezentantov do Južnej Kórey priletela v stredu večer po krátkej návšteve Taiwanu. Pred rokovaním s Kimom a ďalšími zákonodarcami sa stretla s americkými diplomatmi.

image

Manévre s ostrou paľbou zo všetkých strán. Prečo americká návšteva na Taiwane vyvolala obrovský hnev Číny?

Neskôr dnes má zákonodarkyňa v pláne navštíviť hraničnú oblasť rozdeľujúcu Severnú a Južnú Kóreu. Ak sa návšteva uskutoční, bude Pelosiová najvyššie postaveným americkým politikom, ktorý sa do tejto oblasti vypraví od roku 2019, keď na miesto prišiel vtedajší americký prezident Donald Trump na stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

S prezidentom sa nestretne

S juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom sa však Pelosiová nestretne, keďže Jun je na plánovanej dovolenke. V 40-minútovom telefonáte jej však sľúbil úzku spoluprácu s americkým Kongresom na rozvoji globálneho strategického spojenectva, uviedol námestník juhokórejského poradcu pre národnú bezpečnosť.

image

Južná Kórea je sklamaná zo slovných útokov Kim Čong-una voči jej prezidentovi

Podľa juhokórejskej prezidentskej kancelárie hlava štátu vyjadrila nádej, že sa s Pelosiovou stretne, keď navštívi Spojené štáty. Juhokórejské médiá špekulovali o tom, že sa Jun s Pelosiovou nestretol osobne, aby si neznepriatelil Čínu po tom, ako americká zákonodarkyňa napriek veľkej nevôli Pekingu navštívila Taiwan.

Z Kórey Pelosiová zamieri do Japonska.

01 - Modified: 2022-08-03 10:31:52 - Feat.: 1 - Title: Návšteva Pelosiovej na Taiwane vyvolala silné reakcie. Únia zdôraznila politiku jednej Číny 02 - Modified: 2022-07-28 09:51:51 - Feat.: 1 - Title: Južná Kórea je sklamaná zo slovných útokov Kim Čong-una voči jej prezidentovi 03 - Modified: 2022-07-27 14:15:03 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea naďalej zbrojí a využíva nelegálnych hackerov. Bude pravdepodobne čeliť kybernetickým sankciám 04 - Modified: 2022-07-26 07:21:59 - Feat.: 1 - Title: Južnej Kórey sa darí. Ekonomika v 2. kvartáli nečakane zrýchlila tempo rastu
01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 03 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:06